Ponedeljek, 25 maj 2020
Iskanje

Skoraj nema Zgodovina ljubezni

Film Sonje Prosenc distribuirajo tudi v Italiji

27. jun. 2019 | 11:30
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Nagrajen je bil pred letom dni na festivalu v Karlovih Varih in septembra tudi na festivalu slovenskega filma v Portorožu - Zgodovina ljubezni, film ene najbolj perspektivnih slovenskih režiserk Sonje Prosenc, je od danes na rednem sporedu tudi v nekaterih italijanskih kinodvoranah. Delo je namreč nastalo v koprodukciji z Norveško in Italijo, kjer te dni celovečerec tudi distribuirajo. V Trstu je film na ogled v kinu Ariston.

Zgodba pripoveduje o sedemnajstletni Ivi, dekletu, ki se sooča s smrtjo mame. Ivina mati je bila glasbenica in je nekega večera, ko se je peljala domov, izgubila življenje v avtomobilski nesreči.

Pod vplivom te velike izgube, predvsem pa odkritja na račun maminega življenja, za katerega Iva ni vedela, se dekle potopi v svet, ki je daleč od njene realnosti.

Absolutno nekonvencionalen film, v katerem režiserka zgodbo predlaga, a je ne razlaga, ima ob igralcih za protagoniste tudi vodo in bujno naravo, ki jo je Prosenčeva v svojo kamero ujela na bregovih reke Soče in na plaži pri Marini Juliji. Film je namreč nastal ob sodelovanju filmske komisije Furlanije Julijske krajine in deželnega sklada za filmsko umetnost. Fluidna zgodba, tako zaradi deroče vode kot tudi zaradi dogajanja, ki se vseskozi razpleta med realnostjo in skoraj sanjskim svetom. Čuten, poetičen, vizualno zelo razkošen, skoraj nemi film Sonje Prosenc, ima za protagonista Dorotejo Nadrah, ki jo poznamo tako iz gledališča (večkrat je nastopila je tudi na odru Slovenskega stalnega gledališča) kot iz filmov (Razredni sovražnik, Izbrisana), ter norveškega zvezdnika Kristofferja Jonerja. V vlogi preminule mame pa igra tržaška igralka Zita Fusco.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo