Sobota, 20 april 2024
Iskanje

Skupina Fiberglas 22 let kasneje

Koncert bodo imeli v Kulturnem domu v Gorici 13. maja ob 20.30

Gorica |
9. maj. 2022 | 12:04
Dark Theme

Med ljubitelje slovenske avtorske rock glasbe se po dolgih letih vrača tržaška skupina Fiberglas, in sicer na oder goriškega Kulturnega doma, kjer je leta 2000 predstavila svoj CD Privid. Prav dvajseta obletnica izida plošče, ki je pred dvema letoma zaradi pandemskih razmer niso mogli proslaviti, je povod, da so člani zasedbe spet združili moči. V petek, 13. maja, ob 20.30 bodo Peter Gergolet, Igor Gustinčič, Marjan Milič, Mitja Košuta in Marjan Gustinčič na edinstvenem koncertu ponovno predstavili pesmi z omenjene plošče ter pesmi, ki so jih napisali in igrali v naslednjih letih, niso pa doživele objave.

Skupina Fiberglas je nastala leta 1998 na pobudo mladih zamejskih glasbenikov, ki so želeli gojiti slovensko avtorsko rock glasbo. Jedro skupine je začelo delovati že leta 1996, sestavljali pa so ga Peter Gergolet, Igor Gustinčič in Andrej Košuta. Zasedbo je dopolnil prihod Igorjevega brata Marjana, Andrejev odstop pa je glasbenike prisilil nadaljevati delovanje v obliki tria.V prvih dveh letih je skupina posvečala posebno pozornost skladanju avtorskih pesmi in igranju priredb iz rockovske zakladnice. Med letoma 1998 in 1999 so Fiberglas dokončali demo posnetek in pridobili novega člana, Marjana Miliča. Druga polovica leta 1999 se je nadaljevala v znamenju snemanja prvenca Privid v Studiu Rose s producentom Davidom Šinigojem. Spomladi naslednjega leta je CD doživel krstno predstavitev v goriškem Kulturnem domu, na slovenskem tržišču pa je ploščo že istega leta distribuirala založba Dallas. Ob tem je skupina Fiberglas posnela v lastni režiji dva videospota.

Sledili so meseci nastopanja po slovenskih in zamejskih odrih. Ob koncu leta 2001 je prišlo do ponovne zamenjave v zasedbi: Marjan Gustinčič je zaradi službenih obveznosti zapustil skupino, mesto za bobni je zasedel Mitja Košuta. Bend je nadaljeval z nastopi v živo in obenem pripravljal in snemal nove pesmi, ki pa niso doživele objave. Nastopati je končal leta 2006, petkov goriški koncert je zato res edinstvena priložnost za ponovno srečanje z glasbo skupine Fiberglas.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava