Sreda, 17 april 2024
Iskanje

Slikanici Dunje Jogan nagrada PEN Translates

Knjiga Srečkov kovček bo izšla bo v angleščini pod naslovom Felix after the rain

Trst |
5. jul. 2019 | 14:26
Dark Theme

Avtorska slikanica Srečkov kovček Tržačanke Dunje Jogan je med dobitniki nagrade PEN translates Award, ki jo podeljuje Angleški PEN. Izšla je leta 2017 pri založbi Zala.

Nagrajena slikanica bo v angleščini v prevodu Olivie Hellewell v maju 2020 pod naslovom Felix after the rain izšla pri založbi Tiny Owl. Nagrado so prejele knjige iz 16 držav v 11 jezikih. Angleški PEN jo podeljuje od leta 2012 z namenom spodbujanja britanskih založb k prevajanju knjig iz drugih jezikov.

Srečkov kovček je prva slikanica, ki si jo je Dunja Jogan zamislila, ilustrirala in opremila čisto sama. Dunja Jogan je za Primorski dnevnik leta 2017 med drugim povedala, da si je knjigo prvotno zamislila izključno kot slikanico brez besed. S svojimi ilustracijami je želela prikazati zgodbo, ki bi si jo bralci lahko sami razlagali, zato je morala biti dovolj razumljiva, a istočasno odprta interpretaciji posameznika - odraslega ali otroka. Ker pa so odraslim besede bolj potrebne kot otrokom, jih je v končni fazi morala dodati. Nakazala je zgodbo nesrečnega Srečka, ki se s svojim kovčkom vzpenja po hribu, v skoraj črno-belem, zimskem, mračnem okolju, sam, obtežen s skrbmi in kot so sami otroci ob branju knjige povedali, z žalostnimi spomini. Kovček je vse težji in težji. Sredi knjige in pravljice pa mu na vrhu hriba kovček poči in iz njega se raztresejo vse tegobe in more. Ob tej katarzi se začne njegov povratek s hriba. Pot je spekularno enaka prejšnji, le da gre navzdol. Tokrat je narava polna barv, lepih občutkov, Srečko zopet najde prijatelje in dobro voljo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava