Nedelja, 24 marec 2019
Iskanje

Slovenski dirigent in pianist Simon Krečič v Verdiju

Jutri na sporedu premiera opere L’elisir d’amore (v slovenščini Ljubezenski napoj ali Kapljice za ljubezen)

Trst |
14. mar. 2019 | 11:01
Dark Theme

Jutri bo v Verdijevem gledališču v Trstu premiera opere L’elisir d’amore (v slovenščini Ljubezenski napoj ali Kapljice za ljubezen), ki jo je Gaetano Donizetti (1797–1848) komponiral leta 1832. Za dirigentskim pultom bo nastopil slovenski dirigent in pianist Simon Krečič, tudi umetniški direktor Opere Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru. Donizettijeva opera predstavlja le zadnje sodelovanje med mariborsko in tržaško operno hišo: oktobra 2017 je zbor SNG Maribor sooblikoval tržaško izvedbo Orffove scenske kantate Carmina burana, dva meseca kasneje so mariborski plesalci nastopili v Adamovem baletu Giselle, leta 2018 pa sta sledili gostovanji, tako da smo v Trstu videli mariborsko postavitev Verdijeve opere Il Trovatore, tržaški simfonični orkester pa je igral v Dvorani Union v okviru Simfoničnega cikla.

Simon Krečič ni novinec na tržaški operni sceni, saj bo tokrat nastopil že tretjič: prvič je dirigiral božični koncert leta 2016, februarja 2018 pa je vodil Donizettijevo komično opero La fille du régiment. Letos se ponovno predstavlja z delom tega slovitega italijanskega skladatelja, zato smo ga med vajami zmotili za krajši pogovor.

V današnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku intervju s Simonom Krečičem.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Dijaki na slovenskih šolah v Italiji bodo pisali tudi pisno nalogo iz italijanščine:

7. mar. 2019 | 8:00
Ni prav
Prav je, saj smo na dvojezičnem območju
Prav bi bilo, ko bi se tudi na italijanskih šolah učili slovensko
Morda ni prav, je pa priložnost, da pridobijo potrdilo o poznavanju dveh jezikov
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo