Petek, 05 april 2024
Iskanje

Spremembe ob svilni poti

Jia Zhangke posnel nov film o spremembah kitajske družbe

16. maj. 2019 | 11:30
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Spoznavanje in osvajanje dolge svilne poti pelje tudi skozi kulturo in tradicijo kitajskega naroda, ob potovanjih in literaturi pa je film eden njunih osrednjih posrednikov.

Posamezni avtorji nas s filmsko kamero vsakič znova pospremijo na lice mesta. Tovrstnega pripovedovanja se je lotil tudi oseminštiridesetletni režiser Jia Zhangke in se pri tem zaustavil predvsem pri spremembah, ki so v času spremenile kraje, v katerih je odraščal kot sin delavske družine.

Tokrat je začetek filmske zgodbe postavil v mesto Datong v leto 2001. Qiao in Bin upravljata nezakonito igralnico. Qiao je plesalka, Bin pa krajevni boss. V zakotnem lokalu jima gre posel dobro od rok, vse do trenutka, ko ju tolpa skuša oropati; Bin tvega življenje, Qiao ga skuša zaščititi in pri tem ustreli v zrak, zato jo aretirajo. Iz zapora jo bodo izpustili šele pet let kasneje, leta 2006. Takrat bo svet okoli nje že povsem spremenjen. Bin si medtem ustvari novo življenje v Fengjieju in na Qiao seveda kmalu pozabi.

Iz začetne noir scene se Zhangkejev film prelevi v pravi melo, ki zaobjema tri ključne trenutke - leta 2001, 2006 in 2018. Najprej v mestu Datong in nato v okraju Fengjie, se pravi okolici, v katero je režiser že postavil dve prejšnji deli.

Eden najvidnejših predstavnikov sodobnega kitajskega filma je spet poskrbel za izjemen portret države in njenih sprememb, ki so številne prebivalce v pičlih petnajstih letih prisilile, da se povsem oddaljijo od običajev. O tem je Jia Zhangke spregovoril že v predzadnjem filmu (Al di là delle montagne), v katerem se je v posvetil turbo kapitalizmu sodobne kitajske družbe, medtem ko se je v novi zgodbi zaustavil pri izgubi vrednot. V vlogi protagonistke tako kot v prejšnjih filmih nastopa izjemna Zhao Tao, ki je v resničnem življenju režiserjeva žena.

V Trstu je film na sporedu v kinodvorani Ariston.

I figli del fiume giallo

Kitajska, Francija, Japonska 2018

Režija: Jia Zhangke

Igrajo: Zhao Tao, Liao Fan, Yinan Diao, Feng Xiaogang, Casper Liang

Ocena: ★★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava