Sreda, 17 april 2024
Iskanje

Sunset - zaton Evrope

Film bo v prihodnjih dneh na sporedu v kinodvorani Ariston

31. jan. 2019 | 11:30
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Spet Trst na velikem ekranu ali pa vsaj bežno omenjen v zgodbi, ki pripoveduje o rojstvu prejšnjega stoletja in to iz srednjeevropske perspektive.

Za kamero stoji enainštiridesetletni madžarski režiser Laszlo Nemes, ki je nase opozoril že s prvencem Savlov sin, s katerim je po veliki nagradi žirije v Cannesu prejel tudi oskarja. Tokrat se Nemes preizkuša z zajetno zgodovinsko dramo, katere pot se začne leta 1913 prav v Trstu, od koder se mlada Irisz Leiter odpravi v Budimpešto, v srce Evrope. S sabo nosi velike sanje, da bi se zaposlila kot modistka v prestižnem klobučarskem salonu, ki je bil nekoč last njene družine in v katerem sta svoj čas delala tudi njena pokojna starša. Ko jo novi lastnik Oszkár Brill zavrne in ji jasno pove, da je noče pri sebi v salonu, Irisz naleti na mondeni sprejem, ki se ga udeležujejo vse najpomembnejše budimpeške družine. Nek moški jo vpraša, če je v stiku s Kalmanom Leiterjem in mlada modistka takrat izve, da ima brata. Novica jo seveda presune, a istočasno postane njen edini cilj vzpostaviti vez z zadnjim členom družine. Mlado dekle se tako odpravi po najtemnejših ulicah Budimpešte ...

Irisz je v Nemesovem filmu metafora Evrope, njenega bleska, elegance in vsega lepega, kar se je dogajalo na predvečer prve svetovne vojne, a tudi temnih senc, ki so se zgrinjale nad staro celino. Kot je povedal režiser, pa je Irisz hkrati metafora današnje Evrope in njenega novega zatona, ko je oblast na Madžarskem prevzel Orban, ko so vse bolj razširjena sovražna čustva, ki sto let po prvi svetovni vojni spet vrejo na dan.

Film Zaton bo na sporedu v kinodvorani Ariston jutri ob 19. uri v sklopu praznovanj 50. obletnice Cappelle Underground, v ponedeljek, torek in sredo zvečer pa tudi na rednem filmskem sporedu.

Sunset (Zaton)

Madžarska, Francija 2018

Režija: Laszlo Nemes

Igrata: Juli Jakab in Vlad Ivanov

Ocena: ★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava