Ponedeljek, 25 maj 2020
Iskanje

Turkov in Burgerjev film nocoj v Kulturnem domu

V okviru večerov slovenskega filma

Trst |
27. mar. 2019 | 10:33
Dark Theme

Po februarskem večeru grozljivk se v tržaškem Kulturnem domu nadaljujejo večeri slovenskega filma. Nocoj (sreda) bosta ob 19. uri na sporedu dva filma; na filmskem platnu bodo najprej zaplesale podobe kratkometražnega filma Nedeljsko jutro režiserja Martina Turka iz Barkovelj. Nekega nedeljskega jutra nepričakovano presenečenje preseneti dva fanta, ki se s svojima očetoma in psom nahajata v gozdu. »Kratki film o avtoritetah, razočaranju in rojstvu upornika,« so zapisali producenti (Belafilm in RTV Slovenija).

Sledila bo projekcija celovečernega filma Janeza Burgerja z naslovom Ivan, ki je v kinodvorane prišel leta 2017. Gre za dramo o sprejemanju napačnih odločitev, v kateri nastopa letošnja nagrajenka Prešernovega sklada Maruša Majer, ki je pred leti nastopila v produkciji Slovenskega stalnega gledališča Grozljiva lepota.

V filmu Ivan bodo gledalci spremljali zgodbo Mare, za katero se takoj po rojstvu malega Ivana začne najhujša nočna mora. Ivanov oče, poročen poslovnež, ki ga Mara obsesivno ljubi, namreč skrivnostno izgine. Ko Mara ugotovi, da je moški obtožen gospodarskega kriminala, jo brutalno pretepejo sodelavci njegove žene. Roku končno uspe z njo navezati kontakt, a takrat se mlada mati znajde pred nemogočo izbiro: moški, v katerega je zaljubljena, ali otrok? Ivan je sodoben film, ki se dogaja v Sloveniji, a bi se pravzaprav lahko dogajal kjerkoli drugje. Film je leta 2017 požel velik uspeh na Festivalu slovenskega filma, kjer je prejel nagrade za najboljši celovečerni igrani film, najboljši scenarij, najboljšo glavno žensko vlogo, najboljšo masko, pa tudi nagrado slovenske Art kino mreže ter Združenja slovenskih filmskih kritikov.

Filmski večer se bo sklenil s pogovorom, ki ga bo vodil Mitja Tretjak.

Niz filmskih večerov prirejajo Slovensko stalno gledališče, Kinoatelje, Slovenski klub in Slovenska kulturno-gospodarska zveza.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo