Petek, 19 april 2024
Iskanje

Tytusi uspešno prestali izpit

Tržaški kvartet izdal drugi album Rain After Drought

17. jan. 2019 | 11:30
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Tržaška glasbena scena ne miruje! Z novim letom je zagledal luč sveta tudi nov plošček naše najboljše heavy-metal zasedbe Tytus. Album nosi naslov Rain After Drought, gre pa za drugo ploščo tržaškega kvarteta.

Heavy metal skupina Tytus je danes že ustaljena tržaška glasbena senzacija. Fantje so namreč izkušeni glasbeniki, večina med njimi pa je pred tem sestavljala rokenrol zasedbo Gonzales. Ta se je leta 2014 spremenila v skupino Tytus - fantje so izdali kratko ploščo White Lines in se podali na uspešno evropsko glasbeno turnejo. Z naslednjim letom se je postava spremenila. Bend sta zapustila bobnar Marco »Bonko« Boncompagno in karizmatični pevec Tilen »Durden« Kralj, medtem ko so kitarist Ilija Riffmeister, basist Markey Moon in drugi kitarist Mark Simon Hell ostali na svojih mestih. Marcovo mesto je zasedel bobnar Frank Bardy (prej v skupini My Space Invaders), novi pevec pa je postal kar kitarist Ilija Riffmeister. Leta 2016 je skupina z novim elanom pripravila prvenec Rises, na katerem je deset komadov, izdala pa ga je neodvisna glasbena založba Sliptrick Records. Sound benda se je z novo postavo rahlo spremenil, s še bolj metal obarvanimi kitarskimi rifi in hrapavim vokalom.

V zadnjih štirih letih so Tytusi odigrali okrog 50 koncertov, tako v Italiji kot zunaj nekdanjih državnih meja. Fantje so leta 2017 imeli že dovolj komadov za novo ploščo in so zato poslali nekaj demo ploščkov raznim glasbenim založbam. Prva je zanimanje za tržaški bend pokazala španska Fighter Records; po podpisu pogodbe so se Ilija in ostali člani lotili novega ploščka Rain After Drought. Snemanje je potekalo v dveh delih, in sicer bas in bobne so posneli v Ljudskem domu v Trebčah, v glasbenem studiu na Fernetičih pa kitare in vokal. Pomembnem doprinos k ustvarjanju novih pesmi je dal bobnar Bardy, saj obvlada igranje cele vrste glasbil. Končni rezultat je odličen album, na katerem pridejo do izraza prav vsi člani benda! Melodični kitarski rifi zvenijo skorajda brez prestanka v vseh desetih skladbah. Glasbeni adrenalin je stalno na višku in to celo v imenitni baladi Rain After Drought - pt.2, v kateri se Riffmeister izkaže tudi za mikrofonom. Naši Tytusi so nadvse uspešno prestali težki »izpit drugega albuma«!

Rain After Drought

Tytus

New Wave of British Heavy Metal

Fighter Records, 2019

Ocena: ★★★★ 1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava