Petek, 12 april 2024
Iskanje

»Ukradena« glasba skupine Radiohead

Na portalu Bandcamp objavili 18 ur doslej neobjavljene glasbe

28. jun. 2019 | 11:30
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Leta 1997 je izšla ena izmed najboljših plošč devetdesetih let, to je OK Computer angleškega benda Radiohead. S tem ploščkom je bend začel uporabljati elektronske efekte in spreminjati oziroma razvijati svoj stil. Z novim albumom je zasedba zaslovela po vsem svetu in postala prava glasbena ikona. Od takrat je izdala še šest ploščkov, pred dvema tednoma pa nas je presenetila z novim glasbenim materialom. Kitarist britanske zasedbe Jonny Greenwood je namreč na Twitterju razkril, da so pevcu Thomu Yorku ukradli nosilec zvoka, na katerem je bilo za okoli osemnajst ur materiala, ki so ga posneli pred več kot dvajsetimi leti, ko so ustvarjali svoj najuspešnejši album OK Computer. V zameno za vračilo diska so lopovi zahtevali 150.000 dolarjev. Bend je zahtevo ignoriral in se raje odločil, da vseh osemnajst ur objavi na glasbenem portalu Bandcamp, izkupiček pa nameni aktivistični skupini Extinction Rebellion, ki se bori proti podnebnim spremembam in opozarja na izumiranje vrst.

Skupino Radiohead so daljnega leta 1985 ustanovili pevec, kitarist in pianist Thom Yorke, kitarist in pianist Jonny Greenwood, drugi kitarist Ed ÒBrien, basist Colin Greenwood ter bobnar Phil Selway. Fantje so svoj prvenec Pablo Honey izdali šele leta 1993, dve leti kasneje pa album The Bends. Plošči sta bili polni alternativnega roka, prijetnih balad in tu pa tam depresivnih besedil. Albuma sta bila predvsem povod za glasbeni biser OK Computer, ki je izšel maja 1997. Glasba, kateri lahko prisluhnete na Radiohead strani portala Bandcamp, sodi ravno v to obdobje, od leta 1995 do približno 1998. Gre za osemnajst posnetkov, za katere boste morali, če se boste odločili za Minidisc [hacked], odšteti osemnajst funtov.

Bendov kitarist Greenwood je material ocenil za ne preveč zanimivega, zato ga, razen majhnega dela, takrat niso uporabili. Oboževalci britanske zasedbe pa bodo gotovo navdušeni nad številnimi med sabo zelo različnimi verzijami komadov, kot so Karma Police, True Love Waits, Paranoid Android, I Promise, Electioneering ... in številnimi posnetki v živo. Skratka prava poslastica za glasbene sladokusce.

Minidisc [hacked]

Radiohead

Alternativni, psihedelični rok, electro indie

Bandcamp, 2019

Ocena: ★★★ 1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava