Sreda, 17 april 2024
Iskanje

Umrla je slikarka in ilustratorka Marlenka Stupica

Ilustrirala je vse znamenite pravljice, od bratov Grimm do Andersena, pa tudi od domačih avtorjev

17. jun. 2022 | 16:27
Dark Theme

V starosti 94 let je umrla slikarka in ilustratorka Marlenka Stupica, so sporočili iz Mladinske knjige. V skoraj sedmih desetletjih poklicne poti je ilustrirala in opremila več kot sto otroških knjig in za svoje delo prejela številna priznanja tako doma kot v tujini, leta 2013 tudi Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Kot Marlenka Muck se je rodila leta 1927 v Mariboru. Iz slikarstva je diplomirala na ljubljanski likovni akademiji, od leta 1948 pa je ustvarjala kot svobodna umetnica. Izpolnjevala se je tudi v tujini. Svoje umetniško delovanje je v celoti posvetila ilustriranju knjig in tiska za otroke ter knjižnemu oblikovanju, snovanju osnutkov za lutke in scenografiji.

Ilustrirala je vse znamenite pravljice, od bratov Grimm do Andersena, pa tudi dela domačih avtorjev od Otona Župančiča do Ele Peroci. V njenem obsežnem opusu so tudi podobe iz Ostržka, Trnuljčice, Pike Nogavičke, Grdega račka, Palčice, Krojačka Hlačka in drugih knjig. S svojimi likovnimi upodobitvami je zaznamovala sleherno otroštvo in mladost na Slovenskem.

V pravljičnosti je sledila izročilu srednjeveških tapiserij in fresk ter ljudske ustvarjalnosti. Z natančnimi, vedrimi in duhovitimi risbami, ki so likovno preproste in otrokom razumljive, je ustvarila opus, na katerem temelji pojem pravljičark t.i. ljubljanske ilustratorske šole in s katerim se je uveljavila tudi v svetu.

Za svoje delo je prejela številne domače in mednarodne nagrade ter priznanja, med njimi leta 1972 nagrado Prešernovega sklada, leta 1999 Levstikovo nagrado za življenjsko delo ter leta 2013 Prešernovo nagrado za življenjsko delo in bogat ustvarjalni opus.

Leta 1994 se je Marlenka Stupica uvrstila na mednarodno častno listo Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY), ki združuje izjemne avtorje, ilustratorje in prevajalce mladinske literature z vsega sveta.Nazadnje je leta 2019 dobila Župančičevo nagrado mesta Ljubljana za življenjsko delo.

Ilustratorski in slikarski talent se v družini Stupica prenaša iz roda v rod. Njen pokojni mož Gabrijel Stupica je bil slikar, slikarki in ilustratorki pa sta tudi njena hči Marija Lucija in vnukinja Hana.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava