Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Uvodoma Gadjiev, finale z Dubravko Tomšič

19. jun. 2019 | 17:46
Dark Theme

Predstavitev sezone Slovenske filharmonije v Trstu postaja že prijeten običaj, ki v kavarno San Marco privablja lepo število slovenskih in italijanskih ljubiteljev glasbe; tiskovno konferenco so organizirali Zveza cerkvenih pevskih zborov, Zveza slovenskih kulturnih društev, Glasbena matica ter Multimedia Radioattività pod pokroviteljstvom Generalnega konzulata RS v Trstu.

Vsebino Oranžnega in Modrega abonmaja je predstavil umetniški vodja orkestra Klemen Hvala. Oba cikla bosta ponujala veliko imenitnih solistov in dirigentov: prvi je posebej posvečen 250-letnici rojstva Ludwiga van Beethovna, ki je bil častni član Filharmoničnega društva - predhodnika SF; vsak koncert bo vseboval vsaj eno skladbo nesmrtnega genija. Modri abonma pa bo slavil 120-letnico rojstva Lucijana Marije Škerjanca.

Modri abonma bo 19. in 20. septembra odprl dirigent Antoni Witt, solist pa bo mladi in že mednarodno uveljavljeni goriški rusko-slovenski pianist Alexander Gadjiev; na programu Alojz Ajdič, Chopin, Rahmaninov. Slovesni finale Oranžnega abonmaja pa bodo 21. in 22. maja 2020 zaupali pianistki Dubravki Tomšič Srebotnjak, ki bo praznovala 75-letnico svojega prvega nastopa, 60-letnico sodelovanja s SF in ne nazadnje svoj visok življenjski jubilej.

ZCPZ bo tudi letos organizirala avtobusne prevoze za osem kakovostnih vokalnih koncertov, družba Radioattività pa za vrsto koncertov iz Modrega in Oranžnega abonmaja.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava