Četrtek, 04 april 2024
Iskanje

V SSG bo marec poln doživetij

Spremembi in premiera v Slovenskem stalnem gledališču

Trst |
4. mar. 2019 | 12:30
Dark Theme

Ljubitelji gledališča bodo v Slovenskem stalnem gledališču marca deležni številnih doživetij. Mesec bo zaznamovala nova domača uprizoritev, premiera komedijsko in satirično obarvanega besedila o norem gledališkem zakulisju in napačnem branju božje besede – Goldbergove variacije madžarskega dramatika Georgeja Taborija in v režiji Roberta Waltla bodo na sporedu od 15. marca. Pred tem, 8. in 9. marca ob 20.30, pa si bo občinstvo lahko ogledalo koprodukcijo gledališča Koper in SNG Nova Gorica Za blagor vseh ljudi v režiji Nenni Delmestre. Predstava ni bila napovedana, kar dve gostujoči gledališči pa sta zaradi zdravstvenih težav nekaterih igralcev odpovedali gostovanje predstav, ki sta bili uvrščeni v Večerni in Popoldanski abonmajski program. V obeh primerih je SSG ohranil napovedane termine in urnike. Predstavo Zadnje lune bo tako nadomestila omenjena koprodukcija v prevodu Marka Sosiča.

Dramo, ki govori o strahu pred drugačnim in tujim, je italijanski režiser, igralec in dramatik Francesco Randazzo (1963) napisal po resničnem dogodku in zanjo leta 1996 prejel nagrado Candoni Arta Terme. Dogajanje je postavljeno v obmejno naselje, kjer so ljudje na drugi strani meje nevarni že po definiciji ...

V nedeljo, 31. marca, ob 17. uri pa bo napovedano predstavo SNG Drama Maribor Kazimir in Karolina nadomestila čisto nova uprizoritev istega gledališča Popolni tujci, ki jo režiserka Tamara Damjanović podpisuje po motivih italijanske filmske uspešnice Perfetti sconosciuti. To je zgodba štirih dolgoletnih prijateljev, ki se z najdražjimi družijo na terasi in opazujejo lunin mrk.

Nedolžna igra, da bodo telefonske klice in sporočila, ki bodo prihajali med večerjo, delili z vsemi zbranimi, sproži sprva zabavne reakcije, a lahkotnost igre se začne počasi izgubljati. Skrivnosti, ki bi morale ostati v majhnih glavah pametnih telefonov, spremenijo namreč sliko o zakoncih, partnerjih, ljubicah in prijateljih.

Pa še posebna ponudba izven abonmaja: v soboto, 30. marca, bo SSG predstavilo, prvič v diptihu, obe enodejanki nizozemske dramatičarke Lot Vekemans, ki ju je režiser Igor Pison postavil na oder v zadnjih sezonah. Monodrama Ismena v interpretaciji Nikle Petruške Panizon in Juda, katere protagonist je Primož Forte, bosta na sporedu v istem večeru in po posebno ugodni ceni. V obeh primerih gre za odprti apologiji oseb, ki sta prepotovali stoletja z negativnim pečatom – ena kot neopazna sestra junakinje Antigone, drugi kot sinonim za izdajstvo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava