Petek, 19 april 2024
Iskanje

Vrača se Santiago Italia

4. apr. 2019 | 11:30
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Nagrajen z Donatellovim Davidom za najboljši dokumentarni film, se danes, ob 17. uri v sklopu vsedržavne pobude Cinemadays (vstopnica stane 3€), vrača na veliko platno tržaške kinodvorane Ariston zgodba, s katero se je Nanni Moretti spomnil petinštiridesete obletnice državnega udara v Čilu.

Morettijev dokumentarec pripoveduje o tem, kar se je dogajalo v Santiagu v dneh po krvavem udaru, do katerega je prišlo 11. septembra 1973.

General Pinochet je takrat od predsednika Allendeja zahteval odstop, ko pa ga je ta zavrnil, je začel s topništvom obstreljevati predsedniško palačo. Po večurnih bojih in bombardiranju Monede naj bi Salvador Allende naredil samomor, natančne okoliščine njegove smrti pa še danes niso povsem pojasnjene. Oblast je nato prevzel diktator Pinochet, ki je vladal do leta 1990. V tistem obdobju je država po neuradnih podatkih ubila 3.200 ljudi, mučenih pa jih je bilo 28.000.

Morettijev dokumentarec se v resnici zaustavi pri dogajanju v prostorih italijanske ambasade – ob odsotnosti ambasadorja in ob prisotnosti dveh zelo mladih diplomatskih funkcionarjev: Roberto Toscano in Piero De Masi sta se v tistih ključnih dneh odločila, da odpreta vrata vsem, ki so iskali primerno zatočišče pred čilskim diktatorjem. Italijansko predstavništvo je tako ob tihi pomoči italijanskega zunanjega ministrstva postalo nekakšen rešilni otok in šesto ljudem omogočilo, da se je zateklo v Italijo. Tu so čilske pribežnike zaposlili v tovarnah v Emiliji in Lombardiji, zanje se je takrat začelo novo življenje.

Nanni Moretti je s pomočjo številnih pričevanj obnovil zgodbo, o kateri se je v resnici bolj malo vedlo in so jo dejansko poznali le redki. Večina tistih pribežnikov še danes živi na italijanskem polotoku. (iga)

Santiago Italia

Italia 2018

Režija: Nanni Moretti

Dokumentarni film

Ocena: ★★★ 1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava