Nedelja, 31 marec 2024
Iskanje

Weezerjev črni album

Nova plošča skupine Weezer

15. mar. 2019 | 11:30
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Potem ko je na začetku leta ameriška pop rok skupina Weezer izdala ploščo glasbenih priredb The Tale Album, je danes pred nami nov album avtorskih komadov. The Black Album je namreč izšel prvega marca, čeprav smo nekaterim singlom prisluhnili že lani. Weezer so torej letos izdali kar dve plošči, njihova glasbena kariera pa se je začela daljnega leta 1992. Bend je takrat ustanovil pevec in kitarist Rivers Cuomo.

Kalifornijska zasedba je v devetdesetih letih zaslovela s svojim trdim in »ironičnim« soundom, neke vrste mešanico post grungea in pop roka. S pomočjo znane založbe Geffen Records je takrat izdala kar nekaj kvalitetnih ploščkov, ki so želi veliko uspeha in to ne le na alternativni glasbeni sceni. V zadnjih letih pa se je glasba ameriškega kvarteta konkretno oddaljila od prvotnega glasbenega stila, skupina namreč iz plošče v ploščo izgublja tisto značilno rok žilico in se vse bolj približuje pop ritmom. Tega se je očitno zavedal tudi Cuomo, ko se je v prvem singlu Back To The Shack plošče Everything Will Be Allright In The End iz leta 2014 opravičeval svojim oboževalcem in jim zagotavljal, da se bend vrača k staremu glasbenemu stilu. Obljubo so fantje le delno držali v takratni plošči, a že z naslednjo White Album ponovno dokazali, da je alternativni rok iz devetdesetih le bled spomin.

Glasbeni trend benda iz Los Angelesa se nadaljuje tudi v novem, 13. albumu Black Album. Ploščo je zasedba izdala s pomočjo manjše založbe Crush Music in velikanke Atlantic Records. Pri snemanju novih komadov je sodeloval glasbenik in priznani glasbeni producent Dave Sitek. Album sestavlja deset pesmi za slabih 40 minut glasbe. Že s prvim singlom Can’t Knock The Hustle je takoj jasno, za kakšne vrste plošček gre. Naslednja Zombie Bastards je še bolj usmerjena v pop, z akustičnimi kitarami in enostavnim, »najstniškim« refrenom. Komad High As A Kite deloma spominja na boljši bend EELS, medtem ko je pesem Living in L.A. (in še marsikatera druga) verjetno preveč banalna celo za večino radijskih postaj. Black Album poslušalca tu pa tam dejansko spravi v zadrego ...

Black Album

Weezer

Pop rok

Crush Music/Atlantic Records, 2019

Ocena:

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava