Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

Začenja se hibridna Fabula

Z vodilom Prihodnost = Privilegij? se bo festival literature sveta odzval na trenutno izkušnjo spremenjenega oziroma zamejenega bivanja

8. maj. 2021 | 13:32
Dark Theme

V Ljubljani se danes začenja literarni del festivala literature sveta Fabula, ki se bo z vodilom Prihodnost = Privilegij? odzval na trenutno izkušnjo spremenjenega oziroma zamejenega bivanja; teoretski del festivala (na katerem naj bi gostili tudi filozofa Umberta Galimbertija, zgodovinarja Jožeta Pirjevca in druge osebnosti) pa zamikajo v september.

Kot je za STA povedal Aljaž Koprivnikar, ki je z letošnjo izdajo prevzel umetniško vodenje Fabule, bo festival zaradi trenutnih ukrepov za zajezitev epidemije in siceršnjih omejitev hibridne narave. »Upamo pa, da bomo lahko v drugi polovici maja nekatera gostovanja avtorjev oziroma avtoric vseeno izvedli tudi v živo,« je poudaril. Nadejajo se, da bodo lahko v živo gostili vsaj češkega pisatelja Mareka Šindelko, katerega nastop v Cankarjevem domu je predviden 20. maja, ter v sklopu Fabula Hub še Enis Maci, trenutno eno najobetavnejših nemških pisateljskih imen mlajše generacije, ki naj bi se v Ljubljani in Novi Gorici predstavila v začetku junija.

Osrednjih literarnih gostov bo kot običajno pet. Vsi virtualni dogodki bodo na voljo na spletni strani in družbenih omrežjih Cankarjevega doma, dan pozneje pa še na spletni strani Fabule, kjer bodo na ogled ves čas festivala. Festival bo danes ob 20. uri uvedel pogovor z enim najbolj profiliranih sodobnih ruskih pisateljev Vladimirjem Sorokinom, ki s postmodernistično fikcijo prepleta elemente satire in sovjetskih motivov, s katerim bodo ob literarni rekonstrukciji preteklosti tehtali družbo groteskne prihodnosti.

Več v današnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava