Torek, 09 april 2024
Iskanje

Ženska emancipacija v barvah socialne groteske

Režiserka Teona Strugar Mitevska je za celovečerni film Bog obstaja, ime ji je Petrunija prejela več nagrad

19. dec. 2019 | 11:30
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Petrunija je dvaintridesetletna brezposelna zgodovinarka, ki živi s starši v Štipu, mestecu uro daleč od Skopja; se precej dolgočasi, navadno spi do poznega in čaka, da ji mama še vedno prinese zajtrk v posteljo. V resnici si Petrunija želi tudi večje samostojnosti; želela bi si primerne službe, a ima kljub univerzitetni diplomi pri tem kar nekaj težav.

Ena od teh je njena obilna postava, ki očitno ni po godu mačističnim delodajalcem, pri katerih dolgolaso dekle išče srečo. V depresijo pa jo v resnici sili tudi oblastna mama, ki vselej vtika nos v hčerkine zadeve.

Nekega dne na poti domov, Petrunija spontano ujame križ, ki ga pravoslavni duhovnik ob cerkvenem prazniku svetih treh kraljev po starem običaju simbolično vrže v ledeno mrzlo reko. Po tradiciji lahko pri obrednem tekmovanju sodelujejo samo moški, tokrat pa se za križem vrže Petrunija in pri priči postane osovražena ...

Njeno dejanje sproži resen pravno-formalen cerkveni spor, ki pritegne medijsko pozornost in razvname debato, tudi zato, ker dekle križa, ki po tradiciji prinaša srečo in blagoslov, na noben način noče vrniti.

Po zmagi na februarskem Berlinalu in posebnem poklonu, ki ga je bila režiserka Mitevska konec novembra deležna na turinskem filmskem festivalu, je pred dvema tednoma v Strasbourgu film Bog obstaja, ime ji je Petrunija zmagal nagrado lux; to je posebno priznanje, ki ga podeljuje Evropski parlament tudi zato, da bi podprl distribucijo evropskih koprodukcij znotraj Evropske unije.

Film, ki groteskno pripoveduje o sodobni emancipaciji, je socialno delo, prežeto z elementi črnega humorja in komedije, v katerem je v središče dogajanja postavljena prav ženska stvarnost v sodobni družbi.

Prepričljiva zgodba, ki iz male Makedonije s pomočjo izkušene režijske roke gleda na velike univerzalne teme, je te dni v Trstu na ogled v kinodvorani Ariston.

Bog obstaja, ime ji je Petrunija

Severna Makedonija, Slovenija, Francija,

Belgija, Hrvaška 2019

Režija: Teona Strugar Mitevska

Igrajo: Zorica Nuševa, Labina Mitevska, Simeon Moni Damevski, Suad Begovski in Andrijana Kolevska

Ocena: ★★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava