Torek, 16 april 2024
Iskanje

Ženski »dvoboj«

V italijanske dvorane se po prisilni prekinitvi vrača belgijski Doppio sospetto

18. jun. 2020 | 11:30
Dark Theme

V dvoranah je bil napovedan prav v dneh, ko so zaradi koronavirusa prekinili tudi filmske sporede vseh italijanskih dvoran, od jutri do nedelje pa bo spet na ogled tudi v tržaškem kinu Ariston.

Zgodba, povzeta po knjižni uspešnici Alice Barbare Abel, pripoveduje o dveh velikih prijateljicah, skoraj sestrah, Alici in Celine, tudi sosedah v rezidenčni četrti belgijskega mesta Liege. Obe imata čudoviti družini, lepa otroka in zaljubljena moža. Živita v zrcalno enakih hišah in pogled na njun vsakdan pripoveduje o nadvse srečnih življenjih.

Na lepem pa se ta idila spremeni v nemogočo moro, ker Alice nemočno prisostvuje smrti Celininega sinčka, ki med igro pade s hišnega okna in umre. Celine krivi Alice, češ, da ni storila nič, da bi rešila otroka smrti, istočasno pa postane nevoščljiva, ker je Alicin sin še vedno živ.

Noir, ki v marsičem spominja na filme mojstra Alfreda Hitchocka, celo v ambientaciji zgodbe, ki je postavljena v šestdeseta leta prejšnjega stoletja, je v domači Belgiji osvojil kar devet od skupno deset najvišjih Magrittovih priznanj.

Pripoved o velikem prijateljstvu se tako po nesrečnem incidentu spremeni v opis groznega sobivanja sosedov, ki se postopoma spreminjajo v velike sovražnike.

Zgodba je bila premierno predstavljena pred dvema letoma na festivalu v Torontu in je bila onkraj oceana producentom tako všeč, da so devetinštiridesetletnega belgijskega režiserja Masset-Depasseja zaprosili, naj se loti tudi ameriške verzije, v kateri bosta nastopili Jessica Chastain in Anne Hathaway.

Doppio sospetto (Duelles)

Belgija, 2018

Režija: Olivier Masset-Depasse

Igrajo: Veerle Baetens, Anne Coesens, Mehdi Nebbou in Arieh Worthalter

Ocena: ★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava