Sreda, 03 april 2024
Iskanje

Zgodovina ljubezni v Trstu in Gorici

Čuten, poetičen film, avdiovizualna elegija o izgubi, žalovanju in ljubezni so samo nekatere izmed laskavih definicij, ki so jih filmski kritiki pripisali celovečercu Sonje Prosenc

Trst |
24. jun. 2019 | 10:59
Dark Theme

Čuten, poetičen film, avdiovizualna elegija o izgubi, žalovanju in ljubezni so samo nekatere izmed laskavih definicij, ki so jih filmski kritiki pripisali celovečernemu filmu Zgodovina ljubezni (History of Love), s katerim si je slovenska režiserka in scenaristka Sonja Prosenc prislužila posebno omembo žirije na festivalu v Karlovih Varih in dve vesni na Festivalu slovenskega filma.

Prav ta bo v torek ob 20.30 na ogled v tržaškem Kinu Ariston. Projekciji bodo prisostvovali režiserka, direktor fotografije Matjaža Ličen, producenti Nadia Trevisan, Rok Sečen in Alberto Fasulo ter tržaška igralka Zita Fusco, s katerimi se bo pogovarjala novinarka Ivana Godnik. Tržaško projekcijo prireja La Cappella Underground.

V sredo si ga bo ob isti uri mogoče ogledati v goriškem Kinemaxu (projekcijo prireja Kinoatelje), v četrtek pa ob 21.30 v Vidmu na Prvomajskem trgu. Na goriški in videmski projekciji bodo prisotni režiserka, direktor fotografije in producenti.

Zgodovina ljubezni sledi sedemnajstletni Ivi (Doroteja Nadrah), ki po nenadni smrti matere odkrije, da je ta imela skrivno razmerje z opernim dirigentom Erikom (Kristoffer Joner). Ob nepričakovanem spoznanju se Ivine predstave o družini zrušijo, zato bolečino žalovanja kaj kmalu zamenja jeza, ki jo dekle usmeri v maminega ljubimca. Ko preboli občutek izdaje, Iva ugotovi, da lahko z Erikom pravzaprav deli svojo izgubo. To spoznanje ji omogoči, da se spravi s spominom na umrlo mamo. Toda takrat se jeza in maščevanje obsedeta nekoga drugega ...

Drugi celovečerni film Sonje Prosenc je nastal s sodelovanjem slovenskih, norveških in italijanskih producentskih hiš, iz omenjenih držav pa so tudi igralci in avtorji. Samo snemanje je potekalo na različnih lokacijah v Sloveniji in Furlaniji Julijski krajini, na primer na goriškem korzu, ob bregovih Soče, v Tržiču, pa tudi v Bocnu.

V glavnih vlogah nastopata zvezda norveške kinematografije Kristoffer Joner, ki v svoji karieri beleži tudi hollywoodske izkušnje ob velikih imenih, kot sta Leonardo Di Caprio in Stellan Skarsgård, in Doroteja Nadrah, poleg nje pa še Matej Zemljič in tržaška igralka Zita Fusco. Širša javnost Dorotejo Nadrah pozna predvsem zaradi vloge v filmu Razredni sovražnik, marsikdo pa se je najbrž spomi tudi z odrskih desk Slovenskega stalnega gledališča, kjer je nastopila v predstavah Plešasta pevka in Velikani z gore.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava