Četrtek, 09 julij 2020
Iskanje

Glasuj za februarsko Osebnost Primorske!

Uredništva naših medijev pripravila seznam kandidatov

2. mar. 2019 | 5:46
Dark Theme

Drugi letošnji krog izbora Osebnost Primorske, skupne akcije Primorskih novic, Radia Koper, Televizije Koper, Primorskega dnevnika in Radia Trst A, prinaša tri kandidate za mesečno zmago: mlado prevajalko, starešino revije Primorska poje in jamarja. Kateri bo prejel največ glasov, bo znano prihodnjo soboto.

Glasuj za februarsko Osebnost Primorske!

1. Giulia Rorato

Italijansko govoreča starša sta jo svoj čas vpisala v vrtec s slovenskim učnim jezikom, od takrat je Giulia Rorato vse bolj doma v obeh jezikih. Njeno uspešno prehajanje iz enega jezika v drugega so zaznali tudi organizatorji evropskega prevajalskega tekmovanja Juvenes Translatores in ji dodelili absolutno prvo mesto za Italijo. Giulia, ki obiskuje četrti razred jezikovne smeri tržaškega liceja France Prešeren, je premagala 359 vrstnikov iz vse Italije – po njeni zaslugi je prvič v zgodovini natečaja zmagal prevod iz slovenščine v drug tuj jezik.

Glasuj za februarsko Osebnost Primorske!

2. Ivan Tavčar

Revija zborovskega petja Primorska poje letos slavi 50 let. Med številnimi Primorci, ki jo soustvarjajo, še posebej izstopa Ivan Tavčar. Kraševec, doma iz Ivanjega Grada, ki že desetletja živi v Pradah pri Kopru, je Primorski poje zvest že od prvega dne. Bil je poleg, ko se je 1969 v Trstu porodila zamisel o sodelovanju zborov z obeh strani meje. Manj kot leto zatem je že zaživela na odru pod naslovom Primorska poje. Ivan Tavčar je na reviji že 50 let prisoten kot zborovodja, najdlje s pevskim zborom Fran Venturini od Domja, k njenemu razvoju pa je doprinesel tudi v vlogi tajnika Zveze pevskih zborov Primorske.

Glasuj za februarsko Osebnost Primorske!

3. Ludvik Husu

Tudi februar je bil za kraške jamarje zelo uspešen. Sežančan Ludvik Husu, znan tudi po odkritjih ostankov praživali v jamah pod Orleško gmajno, je skupaj z zamejskim jamarjem Claudiem Bratosom pri Volčah pod Vremščico odkril zelo zanimivo in veliko jamo, dolgo vsaj 300 metrov, polno kapnikov in velikih dvoran. Ker nova jama leži na nadmorski višini 720 metrov, krasoslovci ocenjujejo, da gre za doslej najstarejšo znano jamo, še starejšo, kot je Postojnska jama. Zato bo zagotovo zelo zanimiva za speleološka in biološka raziskovanja.

GLASUJETE LAHKO

PREKO SPLETNE STRANI

klikni in oddaj glas

S SMS SPOROČILOM

NA TELEFONSKO ŠTEVILKO +0039 3401222160

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo