Sreda, 03 junij 2020
Iskanje

Peter Pavel Vergerij in Santorio Santorio

Na vaša vprašanja odgovarja jezikovna svetovalka in članica Slorijeve Delovne skupine za slovenski jezik Andreja Kalc

14. mar. 2020 | 8:00
Dark Theme

Pošljite nam svoje jezikovne dileme

Dragi bralci, vabimo vas k soustvarjanju tedenske jezikovne rubrike. Svoje jezikovne dvome nam pošljite na spodnji naslov. Na vaša vprašanja bo odgovarjala jezikovna svetovalka in članica Slorijeve Delovne skupine za slovenski jezik Andreja Kalc.

jezik@primorski.eu

Spoštovani,

kako pravilno zapišemo pridevnike iz italijanskih priimkov Vergerij in Santorio? Je prav Vergerijev ali Vergerjev? Santorijev ali Santorjev? Meni se zdi pravilna prva oblika z i-jem.

Hvala za vaš odgovor.

Pritrditi vam moramo, da razdrobljenost črk in glasov v slovenskih končnicah upravičeno zmede marsikoga!

Vaša dilema razkriva neko slovensko nedoslednost pri podomačevanju tujih imen. V italijanščini imata oba priimka znamenitih zgodovinskih osebnosti, ki ju omenjate v vprašanju, enako končnico, in sicer -io: Vergerio in Santorio. Peter Pavel Vergerij je zaradi zgodovinsko očitnih razlogov vtisnil močan pečat slovenski kolektivni zavesti, zato smo tudi po siceršnji evropski humanistični tradiciji podomačili njegovo ime v Vergerij. Tak je običaj z vsemi antičnimi in tudi poznejšimi znamenitimi osebnostmi ali kulturnimi liki (tako še danes tudi Pravopis, paragraf št. 173): Menelaj, Horacij, Vergilij, Galilej, Sirmij, Ovidij ipd. Najznamenitejši zdravnik svojega časa, Koprčan Santorio Santorio, po katerem nosi ime tudi koprska skupnost Italijanov, se očitno ni tako vpisal v zavest slovenske jezikovne srenje, da bi mu podomačili končnico in bi postal »Santorij«.

S priimkom Vergerij ne bi smeli imeti težav pri sklanjanju in tvorjenju svojilnega pridevnika, ker gre vse lepo po vzorcih: -j- je soglasnik, povsem običajen za moške samostalnike 1. sklanjatve, zatorej se obnaša po vzorcu muzej, muzeja. Kot smo opozarjali v nekaj zadnjih jezikovnih dopisnicah, se za soglasnikom j -o- prevoji v -e-, zato imamo svojilni pridevnik Vergerijev in orodniško obliko z Vergerijem.

Pri nepodomačenih priimkih, kot so Santorio, Apollonio, Petronio in podobni, pa končni samoglasnik dojemamo kot končnico, čeprav je za moške samostalnike to nenavadno, in jih torej pregibamo po sledečem vzorcu: Santorio, Santoria > svoj. pridevnik Santoriev. Končnica je -ev in ne -ov, ker moramo upoštevati pravilo, da na prevoj (o > e) vpliva tako govorjeni kot zapisani -j-. Čeprav bi v skladu s pravili (svojilni pridevnik načeloma sledi vzorcu sklanjatve) lahko torej Santoriev zapisali brez j-ja, slovenščina ne mara vselej stika dveh samoglasnikov (samoglasniških sklopov) in govorci radi daljšamo osnovo z -j. Tako se kar vrstijo razstave istrskega slikarja Zvesta Apollonia, vendar pogosteje razstavljajo Apollonijeva kakor Apollonieva dela. V Kopru pa imamo seveda Santorijevo in Petronijevo ulico, čeprav bi lahko bili Santorieva in Petronieva.

Pa še to: Santorio Santorio je v delu o statični medicini opisal svoj izum, in sicer stol s tehtnico, zaradi katerega je jedec takoj začutil, ali je pojedel ravno prav ali malce preveč živeža. V pravšnji meri se je namreč po njegovem skrival ključ za odlično zdravje. Dve pikolovski kolegici za pregledovanje naših jezikovnih dopisnic sta morda čez mero, toda prav tu tiči dokaz, da vsa besedila potrebujejo izurjeno oko – poklicnega bralca ali lektorja. Kajti v zadnjem kotičku se je ne samo zgodila, temveč kar ponovila zelo neljuba napaka: vzorec sklanjanja imena Luca po ženski sklanjatvi smo zapisali z napačno dajalniško obliko! Različica po ženski sklanjatvi se seveda glasi: Luca, Luce, Luci, Luco, pri Luci, z Luco. Bralcu hvala za prijazno opozorilo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kje bi radi počitnikovali?

2. jun. 2020 | 16:42
V Sloveniji
V Italiji
Na Hrvaškem
V Grčiji
Drugje
Letos si počitnic ne bom mogel privoščiti
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo