Petek, 22 februar 2019
Iskanje

Umrl je Drago Legiša

13. feb. 2014 | 17:40
Dark Theme

Danes popoldne je v katinarski bolnišnici pri Trstu v 89. letu starosti umrl časnikar in politik Drago Legiša. Že dalj časa je hudo bolehal, tako da ga je bolezen postopoma izčrpala.
Pokojnik se je rodil 17. decembra 1925 v Devinu. Po vojni je maturiral na slovenski realni gimnaziji v Trstu. Na pravni fakulteti tržaške univerze je diplomiral iz političnih ved.
Od ustanovitve leta 1954 do njegove ukinitve leta 1995 je bil odgovorni urednik tednika Novi list. Leta 1973 se je zaposlil na Radiu Trst A, kjer je bil od leta 1983 do upokojitve leta 1990 odgovorni urednik. Bil je pobudnik združitve Novega lista s Katoliškim glasom in postal prvi odgovorni urednik tednika Novi glas, ki je začel izhajati leta 1996.
Sicer pa se je Legiša že od mladih let udejstvoval v politiki. Leta 1952 je bil prvič izvoljen v devinsko-nabrežinski občinski svet in je bil potrjen na naslednjih štirih zaporednih volitvah. Dva mandata, od leta 1964 do leta 1975, je bil župan. Leta 1970 je bil izvoljen tudi v tržaški pokrajinski svet in imenovan v njegov odbor, a se je funkciji odpovedal, ker je bil med tem potrjen za župana. Vseskozi je bil pristaš samostojnega političnega nastopanja Slovencev v Italiji in je opravljal razne vodstvene funkcije pri Slovenski skupnosti.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Se strinjate, da mora v italijanskem parlamentu sedeti predstavnik slovenske manjšine?

9. feb. 2019 | 7:00
Da, v obeh vejah parlamenta
Da, a samo v senatu
Ne
Ne, je pa primerno, da se Slovencem olajša izvolitev svojega predstavnika
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo