Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

V Rusiji največja vojaška vaja v zgodovini

11. sep. 2018 | 12:40
Dark Theme

Rusija je danes začela največjo vojaško vajo v svoji zgodovini, na kateri sodeluje 300.000 vojakov, 36.000 vojaških vozil, 80 bojnih ladij in več kot 1000 vojaških letal. Na vaji, ki poteka na skrajnem vzhodu Rusije in v Tihem oceanu, sodelujeta tudi kitajska in mongolska vojska. Moskva bo na vaji preizkusila tudi svojo najnovejšo vojaško opremo, med drugim rakete iskander, ki lahko nosijo jedrske konice. Sodelujejo tudi tanki T-80 in T-90, ter lovca Su-34 in Su-35. Na morju pa je več fregat opremljenih z raketami kalibr, ki jih Moskva uporablja v Siriji. Ob začetku vaje Vzhod 2018 (Vostok 2018), ki bo potekala do 17. septembra, je Moskva danes objavila tudi video posnetek, na katerem je videti vojaška vozila, letala in helikopterje.
Prvi dan vaje je namenjen nameščanju enot, jutri (v sredo) bodo izvedli vajo protiletalske obrambe, glavni dogodek pa bo po napovedih obrambnega ministrstva v četrtek. Več podatkov niso sporočili. Ruski predsednik Vladimir Putin bo po pričakovanjih vajo obiskal po gospodarskem forumu v Vladivostoku, kjer je gostitelj in na katerem je eden pomembnejših gostov kitajski predsednik Xi Jinping.
Rusija je vaje pripravila v času naraščanja napetosti med Moskvo in Zahodom zaradi ruskega vpletanja v zadeve zahodnih držav, kot tudi zaradi njenega vmešavanja v konflikte v Ukrajini in Siriji. Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je ob napovedi vaje dejal, da bo šlo za neke vrste ponovitev največje vaje nekdanje Sovjetske zveze - vaje Zahod-81 leta 1981 v vzhodni Evropi, ki se je je udeležilo med 100.000 in 150.000 vojakov iz držav Varšavskega pakta.
Zveza Nato je vaje obsodila kot priprave Rusije na obsežen konflikt. Kot je ob napovedi vaj avgusta ocenilo zavezništvo, sodijo v vzorec, ki ga je mogoče opaziti že nekaj časa - bolj samozavestna Rusija, ki pomembno povečuje svoj obrambni proračun in vojaško prisotnost.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava