Četrtek, 13 december 2018
Iskanje

9. oktober dan spomina na žrtve katastrof

9. okt. 2018 | 11:06
Dark Theme

Danes mineva 55 let od tragedije v Vajontu, kjer je ogromen vodni plujsk, ki ga je povzročil plaz z gore Toc, vzel življenje prebivalcem Longaroneja v Venetu ter vasi Erto in Casso v Furlaniji-Julijski krajini. Pobesnela voda je ubila skoraj dva tisoč ljudi. Odvetnik Sandro Canestrini iz Trenta (na procesu o Rižarni je zagovarjal interese deportirancev) je Vajont označil kot genocid revnih ljudi, saj so umrli v glavnem preprosti domačini: kmetje, gozdarji, ženske, otroci in starci. Šlo je za napovedano tragedijo, ki jo je s svojo nemarnostjo in lakomnostjo povzročil človek.
Obletnice se je med drugimi spomnil predsednik Mattarella, ki je izjavil, da država ni pozabila žrtev tragedije in bolečin sorodnikov ter preživelih. Tragedijo bi bili lahko oz. bi bili morali preprečiti. Povedal je, da je italijanski parlament uvedel ravno 9. oktobra dan spomina na žrtve naravnih in industrijskih katastrof zaradi človeške malomarnosti. Obletnice se je spomnil tudi predsednik dežele FJK Massimiliano Fedriga, ki je med drugim izjavil, da je ohranitev spomina prvi korak, da se podobne tragedije ne ponovijo.

Če želite komentirati, morate biti registrirani

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Koliko knjig ste prebrali letos?

12. dec. 2018 | 7:00
Nobene
Eno
Do pet
Do deset
Več kot deset
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo