Četrtek, 13 december 2018
Iskanje

Ko je Baška grapa nadomestila Triglav

9. okt. 2018 | 17:14
Dark Theme

Na tretji dan 13. Festivala Odmevi dediščine, ki je bil v celoti posvečen 70. obletnici filma Na svoji zemlji, se je na Grahovem ob Bači odvil osrednji slavnostni dogodek Poklon slovenskemu filmu. Jubilej je proslavljalo več kot 500 ljubiteljev prvega slovenskega celovečernega igranega filma, ki so navdušeno pozdravili še živeče ustvarjalce filma Toneta Mlakarja, Ivana Marinčka, Iva Belca in Andreja Kurenta ter gosta, režiserja Maka Sajka, ki je leta 1968 v Baški grapi posnel film Plamen v dvonožcu, in režiserja Marka Cvejića, avtorja filma o Tonetu Mlakarju.
Slavnostni govornik Marcel Štefančič jr. je segel v čas nastanka prvih dveh slovenskih celovečernih filmov iz leta 1931 in 1932 o Triglavu, ki sta bila nema, in se ustavil v letu 1948, ko se je porodila želja po zvočnem filmu. “Takrat so se vprašali, kdo lahko v slovenskih očeh in mislih nadomesti Triglav. Nadomestila ga je Baška grapa! Pogled nanjo je filmu dal besedo. In odkar ima tematsko pot, je to film, v katerega se lahko preseliš, stopiš, v katerem lahko živiš,» je poudaril in pozdravil tudi tiste, ki jih ni več, pa so pred 70 leti bili in še vedno so. Film je namreč posmrtno življenje, ki res obstaja, v sliki in besedi. Z besedo je skozi 70 let dolgo pot filma jubilanta povzel igralec Boris Kobal, poročajo Primorske novice.

Če želite komentirati, morate biti registrirani

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Koliko knjig ste prebrali letos?

12. dec. 2018 | 7:00
Nobene
Eno
Do pet
Do deset
Več kot deset
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo