Petek, 14 december 2018
Iskanje

Trst mestna občina, a ne brez Slovencev

10. okt. 2018 | 17:21
Dark Theme

V teh dneh se je v javnih občilih spet pojavila hipoteza o nastanku mestne občine Trst. Mesto se lahko že sedaj spremeni v mestno občino samostojno, torej brez pristanka drugih občin. Slednje bi se lahko naknadno in s prilagojenimi ritmi svobodno odločale za to izbiro, v kolikor bi bila zanimiva in uskladljiva z njihovimi potrebami. »To velja v prvi vrsti za dvojezične občine Dolina, Devin-Nabrežina, Zgonik in Repentabor, katerim so mednarodni sporazumi priznali posebno vlogo pri zaščiti pravic slovenske narodne skupnosti in se jim zato ne more ničesar vsiljevati,« pravi v tiskovnem poročilu deželni svetnik Slovenske skupnosti Igor Gabrovec.
V kolikor bi se Trst odločil za to pot, bi moral nato pričeti pogajanja z deželno upravo in državo za dodelitev pristojnosti in morebitnih novih dodatnih odgovornosti, morda tudi na področju razvijanja pristaniške dejavnosti, industrijskega razvoja in čezmejnega sodelovanja. »Vse to bi bilo možno, a vsekakor ne samoumevno. Pod takimi pogoji je Slovenska skupnost pripravljena sodelovati in odigrati svojo vlogo,« je še Gabrovec.

Če želite komentirati, morate biti registrirani

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Koliko knjig ste prebrali letos?

12. dec. 2018 | 7:00
Nobene
Eno
Do pet
Do deset
Več kot deset
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo