Torek, 16 april 2024
Iskanje

Kulinarični kotiček (40)

5. okt. 2018 | 20:42
Dark Theme

Vsako soboto objavljamo na naši spletni strani www.primorski.eu kuharski recept našega nekdanjega kolege Ivana Fischerja. Ne gre za novost, temveč za »elektronski ponatis« kulinaričnega kotička, ki ga je Primorski dnevnik objavljal od pozne pomladi 2007 do jeseni leta 2011. Tako izvirnost receptov, kot tudi misli, ki spremljajo njihovo objavo, v celoti ohranjajo aktualnost in sporočilnost, spletna objava pa omogoča hkrati njihov hiter prenos v elektronski ali papirnati arhiv domače kuhinje.
Dobro branje!

Nadevana omleta

Salgarijevi junaki so v strahu, da jih sovražniki ne bi zastrupili, včasih jedli samo trdo kuhana jajca. Kaj bi rekel pokojni Emilio, ko bi bral novico, ki prihaja te dni s Skrajnega vzhoda, točneje iz Hongkonga, ki pa ni prav daleč od krajev, kjer so se odvijali pustolovski romani nekoč priljubljenega italijanskega pisca pustolovščin. V Hongkongu so namreč odkrili prepovedani melamin tudi v jajcih, potem ko so neodgovorne industrije z mlekom zastrupile na tisoče dojenčkov. Organizacija Združenih narodov za hrano in kmetijstvo je pozvala Peking, naj takoj pojasni, ali so melamin dodajali tudi hrani za živali in tako zastrupili širšo prehransko verigo, se pravi tudi svinjino, govedino, piščančje meso in ribe.
Danes se bomo zato posvetili jajčnim jedem, seveda pod pogojem, da so jajca znesle bolj ali manj domače kokoši. Za sedaj, kolikor mi je znano, jajc iz Kitajske, če ne morda v prahu, iz Kitajske ne uvažamo. Korajžno torej, pripravimo nadevano omleto.

Za omleto potrebujemo:
3 jajca
10 dag moke
0,75 l mleka
ščepec soli
olivno olje

Za nadev pa:
150 g piščančjih jeter (preverite, da niso kitajska)
50 gr šunke (tudi prašiče uvažamo iz Kitajske)
srednje veliko čebulo
pest sesekljanega peteršilja
sol
poper
olivno olje

Testo za omlete pripravimo kot običajno: iz rumenjakov, moke in mleka naredimo gladko, ne preveč tekočo zmes. Beljake stepemo v trd sneg , ki ga počasi in previdno vmešamo v testo, ki ga razdelimo na 4 dele in vsakega posebej spečemo v ponvi na obeh straneh, da so zlatorumeni.
Sedaj se lahko lotimo nadeva: na olju prepražimo drobno sesekljano čebulo in polovico peteršilja.
Ko se je čebulo rahlo obarvala, dodamo drobno zrezana piščančja jetra.
Sesekljano šunko dodamo, ko so tudi jetra prepražena, skupaj s preostalim peteršiljem. Potem ko smo popoprali in posolili, nadev porazdelimo na eno polovico omlete, drugo polovico pa prepognemo čez obloženi del.
Pripravo lahko zaključimo tukaj, če jo hočemo malo izpopolniti, lahko pripravimo mali sirov fondi, s katerim omleto prelijemo. Za fondi potrebujemo 150 g fontine ali grujera, ki ga narežemo na kockice in pustimo nekaj ur v mleku (približno poldrugi kozarec); pristavimo železni lonec z debelim dnom na ogenj, dodamo žlico masla in z metlico mešamo, dokler se sir ne raztopi popolnoma, nakar dodamo oba rumenjaka in segrevamo naprej, da se zmes zgosti. Odstavimo in s fondijem prelijemo omlete.

Dober tek!

Ivan Fischer

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava