Torek, 26 maj 2020
Iskanje

Ana Frank bi danes praznovala 90 let

Njen dnevnik, ki so ga prevedli v 70 jezikov, velja za enega izmed najbolj ganljivih pričevanj vojne

12. jun. 2019 | 16:15
Dark Theme

Če bi bila živa, bi danes Ana Frank praznovala svoj 90. rojstni dan. Danes namreč mineva 90 let od njenega rojstva, rodila se je 12. junija 1929 v Frankfurtu, nato je se njena družina preselila v Amsterdam. Umrla je zaradi tifusa v 16. letu starosti v taborišču Bergen-Belsen februarja 1945, tik pred koncem 2. svetovne vojne. Njen dnevnik, ki ga je pisala v času nacizma, so prevedli v 70 jezikov in je obšel svet. V Amsterdamu stoji tudi njej posvečen muzej, ki opominja na grozote holokavsta.

V času nemške okupacije Nizozemske se je družina Ane Frank, da je ne bi odpeljali v taborišča smrti, skrivala na podstrešju hiše v Amsterdamu. Tam je za svoj 13. rojstni dan Ana dobila dnevnik, v katerega je začela zapisovati dogodke, pa tudi svoja občutja in misli. Dnevnik je pisala od junija 1942 do avgusta 1944. Ko so nacisti odkrili skrivališče, so jo sprva poslali v nemško koncentracijsko taborišče Auschwitz, nato pa so jo skupaj s sestro Margot premestili v taborišče Bergen-Belsen, kjer je umrla.

Njen oče, edini član družine Frank, ki je vojno preživel, je hčerin dnevnik, ki velja za enega najbolj ganljivih pričevanj vojne, objavil leta 1947. Po svetu so prodali več kot 30 milijonov izvodov, po njej pa so nastale številne priredbe, med drugim gledališke igre, televizijske serije in filmi.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo