Petek, 07 maj 2021
Iskanje

Angleški sev najbolj razširjen tudi v Sloveniji

Našli so ga v 70 odstotkih vzorcev

15. apr. 2021 | 12:01
Dark Theme

Angleški sev virusa sars-cov-2 se naglo širi tudi v Sloveniji in so ga po novem našli že v 70 odstotkih vzorcev, je povedala direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik. V zadnjem tednu se je delež te različice povzpel za 25 odstotkov. Zabeležili so tudi en primer nigerijskega seva, 26 primerov južnoafriškega seva, kar je kot v preteklem tednu, prav tako ostaja brazilski sev pri enem primeru iz osmega tedna. Prejšnji teden so v Sloveniji tudi odkrili novo različico, nosilko kritičnih mutacij, ki so jo pred tem opisali v Angliji in ZDA.

Angleška različica prevladuje v vseh statističnih regijah in predstavlja 70 odstotkov vseh sekvenciranih genomov, je povedala Tjaša Žohar Čretnik, medtem ko prej prevladujoča različica predstavlja le še 26,9 vseh sekvenciranih genomov.

V FJK je medtem angleški sev ponekod že 100-odstoten.Raziskovalci so že pred dobrima dvema tednoma odkrili 100-odstotno prisotnost angleškega seva v vzorcih iz Pordenona in Vidma, 90-odstotno v vzorcih iz Gorice in 62-odstotno v vzorcih iz Trsta. Skupno je bil prisoten v 89 odstotkih analiziranih vzorcev.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kje nameravate preživeti letošnje poletne počitnice, skladno z ukrepi za zajezitev pandemije?

19. apr. 2021 | 16:56
Odločil/a se bom, ko bom cepljen/a
Doma
V Italiji
V Sloveniji
Na Hrvaškem
V kakšni drugi državi
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo