Nedelja, 16 junij 2019
Iskanje

Čakajoč na Rome

54. Romi se lahko ponašajo s kar zanimivo kuhinjo

12. jan. 2019 | 9:10
Dark Theme

Vsako soboto objavljamo na naši spletni strani www.primorski.eu kuharski recept našega nekdanjega kolege Ivana Fischerja. Ne gre za novost, temveč za elektronski ponatis kulinaričnega kotička, ki ga je Primorski dnevnik objavljal od pozne pomladi 2007 do jeseni leta 2011. Tako izvirnost receptov, kot tudi misli, ki spremljajo njihovo objavo, v celoti ohranjajo aktualnost in sporočilnost, spletna objava pa omogoča hkrati njihov hiter prenos v elektronski ali papirnati arhiv domače kuhinje.

Dobro branje!

Čakajoč na Rome

Naš preljubi tržaški župan in njegov genialni odbor sta si spet domislila perfektno rešitev, s katero naj bi dokončno uredili vprašanje Romov, ki se od časa do časa mudijo pri nas. Tokrat baje gre za dokončno rešitev, od katere ne bodo več odstopali in če se bodo komu zamerili, še zlasti prebivalcem na Krasu, bog pomagaj, raje njim kot komu v mestu.

Kakorkoli že, če bo do ureditve tranzitnega romskega kampa na Padričah prišlo ali ne, sem pobrskal malo po spominu, malo po kuharskih bukvah in malo po spletu in prišel do ugotovitve, da se Romi lahko ponašajo s kar zanimivo kuhinjo, kot izhaja iz receptov, ki vam jih posredujem. Ker je samostalnik »Rom« z ustreznim pridevnikom prišel v rabo v relativno novejšem času, bom imenoval recepte tako, kot so jih imenovali v starejših časih.

Najprej si poglejmo pripravo ciganskega zrezka.

Čakajoč na Rome

Potrebujemo:

4 svinjske zrezke od vratovine

50 g prekajene slanine

1 čebulo, 2 stroka česna

2 sveži rdeče papriki

pol lončka kisle smetane

kozarec paradižnikove mezge

sladko rdečo papriko

sol

poper

Zrezke osolimo in pomokamo ter jih na olju malo popečemo. Meso vzamemo iz posode, v katero vržemo sesekljano čebulo, strt česen, na rezance narezano papriko in slanino, žličko sladke paprike in paradižnikovo mezgo.

Pustimo, da zavre in dušimo približno 20 minut. Ko se je paprika omehčala, dodamo kislo smetano, dobro premešamo in na koncu dodamo še zrezke. Vse skupaj dušimo še 5-6 minut.

Postrežemo s krompirjevim pirejem.

Da sta svinjsko meso in paprika stalnica v romski kuhinji, dokazuje tudi ciganski golaž, ki vam ga toplo svetujemo.

Čakajoč na Rome

Zanj potrebujemo:

300 g govejega mesa

300 g svinjskega mesa

100 g prekajene slanine

pol kg čebule

2 stroka česna

2 zeleni in 2 rdeči papriki

3 žlice sladke rdeče paprike (če vam je všeč pikantno, lahko primešate malo ostre rdeče paprike, ki pa jo dodajte proti koncu kuhanja, sicer bo imela grenak okus)

paradižnikova mezga

olje

sol

poper.

Na olju prepražimo na kockice narezano slanino, dodamo na večje kocke razrezano meso, ki ga na hitro popečemo. Sedaj so na vrsti sesekljana čebula, na rezance narezane paprike, ki smo jim prej odstranili semena, strt česen in paradižnikova mezga. Solimo in kuhamo, dokler se meso ne omehča in omaka ne zgosti. Če se nam zdi ob koncu preredka, dodamo z malo vode razredčen jedilni škrob (maizeno).

Zraven postrežemo kuhan krompir.

Dober tek!

Ivan Fischer

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kje načrtujete, da bi preživeli letošnji dopust?

28. maj. 2019 | 12:28
v Sloveniji
na Hrvaškem
v Italiji
v Grčiji
v kakšni drugi evropski državi
na eni od neevropskih celin
ne bom dopustoval
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo