Sobota, 13 avgust 2022
Iskanje

Čarobna Ljubljana odmeva tudi v Italiji

Praznična razsvetljava pod taktirko arhitekta Urbana Modica do srede januarja

2. jan. 2022 | 8:23
Dark Theme

»Ljubljana je lepo mesto, v božičnem času pa je še lepše,«, piše rimski dnevnik Il Messaggero, ki namenja božično razsvetljeni slovenski prestolnici pohvalne besede. Pandemija je močno okrnila turizem in potovanja, za božični čas pa se splača »skok« v Ljubljano, beremo v časniku.

Približno petdeset kilometrov prazničnih luči bo v mestu gorelo do 16. januarja 2022. Osrednja tema letošnje okrasitve, ki jo je po sledovih očeta Zorana zasnoval arhitekt Urban Modic, je pomembnost skupine in sožitja. Okrasitev zato nosi naslov Vsemoč – moč vseh. Originalni koncept sestavlja približno 850 skulptur in likov. Novost so pretežno predelani in ponovno uporabljeni upokojeni elementi mestne razsvetljave. Jedro Modiceve okrasitve mesta je velika tristrana piramida nad Prešernovim trgom, na katero se navezujejo zgodbe preostalih ulic in trgov.

Čarobna instalacija na Kongresnem trgu (S.T.)
Čarobna instalacija na Kongresnem trgu (S.T.)

Na novo je okrašena tudi pot od Vodnikovega trga, Poljanske ceste in Prekmurskega trga proti pred kratkim obnovljeni Cukrarni. Drevesa na obrežjih Ljubljanice so povezana s svetlobno mrežo – z dolgo svetlobno verižico, popolnoma v lučkah je tudi Kongresni trg.

Slovenski slikar Zmago Modic (umrl je leta 2019) je postal prepoznaven po okrasitvah ljubljanskega mestnega jedra ne samo v božičnem in novoletnem času. Več let zapored je Prešernov trg spremenil v Področje lastnega vremena, umetni dež s cestnimi oznakami.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava