Ponedeljek, 18 november 2019
Iskanje

Danes obeležujemo svetovni dan čebel

Znanstvene študije so dokazale, da je od opraševanja odvisna tretjina človeške hrane

20. maj. 2019 | 11:33
Dark Theme

Danes obeležujemo svetovni dan čebel. Generalna skupščina Združenih narodov ga je na pobudo Slovenije s posebno resolucijo razglasila decembra 2017, prvič smo ga obeležili lani.

Namenjen pa je osveščanju o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo. Znanstvene študije so dokazale, da je od opraševanja odvisna tretjina hrane. Čebelji pridelki in izdelki so bogat vir hranil, čebele vplivajo na kmetijsko pridelavo in ohranjajo biotsko raznolikost, nazadnje pa so tudi pomemben vir dohodka za kmete.

Slovenski čebelarji, ki so bili med drugim glavni pobudniki za razglasitev dneva čebel, ob tem tudi opozarjajo, da so čebele vse bolj ogrožene in da brez pomoči človeka niso sposobne preživeti.

Osrednja slovesnost ob dnevu čebel na mednarodni ravni, okrogla miza o krepitvi ozaveščenosti o vlogi čebel in opraševalcev, poteka v Rimu, prirejata pa jo slovensko kmetijsko ministrstvo in organizacija Združenih narodov za hrano in kmetijstvo.

Letošnji pridelek medu bo medtem občutno manjši kot v preteklih letih, sporočajo slovenski in italijanski čebelarji. Mrzla in deževna pomlad namreč povzroča težave čebeljim družinam.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo