Sreda, 05 avgust 2020
Iskanje

Danes obeležujemo svetovni dan čebel

Znanstvene študije so dokazale, da je od opraševanja odvisna tretjina človeške hrane

20. maj. 2019 | 11:33
Dark Theme

Danes obeležujemo svetovni dan čebel. Generalna skupščina Združenih narodov ga je na pobudo Slovenije s posebno resolucijo razglasila decembra 2017, prvič smo ga obeležili lani.

Namenjen pa je osveščanju o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo. Znanstvene študije so dokazale, da je od opraševanja odvisna tretjina hrane. Čebelji pridelki in izdelki so bogat vir hranil, čebele vplivajo na kmetijsko pridelavo in ohranjajo biotsko raznolikost, nazadnje pa so tudi pomemben vir dohodka za kmete.

Slovenski čebelarji, ki so bili med drugim glavni pobudniki za razglasitev dneva čebel, ob tem tudi opozarjajo, da so čebele vse bolj ogrožene in da brez pomoči človeka niso sposobne preživeti.

Osrednja slovesnost ob dnevu čebel na mednarodni ravni, okrogla miza o krepitvi ozaveščenosti o vlogi čebel in opraševalcev, poteka v Rimu, prirejata pa jo slovensko kmetijsko ministrstvo in organizacija Združenih narodov za hrano in kmetijstvo.

Letošnji pridelek medu bo medtem občutno manjši kot v preteklih letih, sporočajo slovenski in italijanski čebelarji. Mrzla in deževna pomlad namreč povzroča težave čebeljim družinam.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo