Sreda, 15 julij 2020
Iskanje

Dobrodelna nabirka pri Belopeških jezerih

Hiša pri Jalnu bo do prihodnje sobote, 17. avgusta, odprta vsem obiskovalcem - Zbirajo sredstva za raziskave krvnega raka

Trbiž |
10. avg. 2019 | 19:01
Dark Theme

Hiša pri Jalnu, ki jo je leta 1900 v neposredni bližini Belopeških jezer in sedanjega mejnega prehoda Rateče, zgradil trgovec z lesom Ivan Jalen, bo do prihodnje sobote, 17. avgusta, med 10. in 19. uro odprta vsem obiskovalcem, in sicer v sklopu dobrodelnega projekta.

Trgovec Jalen je v začetku prejšnjega stoletja pravilno ugotovil, da se bo na robu Kanalske doline zaradi lepot jezer pod Mangartom razvil turizem. Zato je zgradil hišo, ki je pol stoletja služila kot hotel za slovenske in italijanske ljubitelje gora.

Do sobote si bo poslopje mogoče ogledati in iz njega v zameno za prispevek društvu za boj proti levkemiji AIL odnesti kak oseben predmet domačina Mitje Jalna in žene Elise Spaliviero, ki sta umrla leta 2018 in 2015. Oba sta bila zavzeta podpornika raziskav krvnega raka in dela, ki ga je na oddelku za hematologijo v Vidmu in Trstu zagnal Francesco Zaja s svojo ekipo.

Mitja Jalen je bil slovenskogovoreči domačin, v njegovem sorodu pa je tudi družina s podobnim priimkom Jalen. Pobudo za dobrodelno nabirko so dali oboji, pridružila pa se je tudi Občina Trbiž.

Ob tej priložnosti bosta družini tudi podarili nekaj slovenskih knjig knjižnici na Trbižu in trbiškemu kulturnemu centru.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo