Petek, 29 maj 2020
Iskanje

Dosegli dogovor o evropskem reševalnem mehanizmu, ne pa o skupnih obveznicah

Pozno sinoči finančni ministri EU na videokonferenčnem zasedanju

Evropa |
10. apr. 2020 | 10:00
Dark Theme

Finančni ministri EU so pozno sinoči na videokonferenčnem zasedanju dosegli dogovor o približno 500 milijard evrov vrednem fiskalnem svežnju za blažitev hudih gospodarskih posledic pandemije novega koronavirusa. Predvidena je možnost brezpogojne pomoči iz evropskega reševalnega mehanizma ESM za zdravstvene izdatke. O skupnih obveznicah, za katere sta se v prvi vrsti zavzemali Italija in Francija, med ostalimi tudi Slovenija, proti pa so bile predvsem Nizozemska in severne države ter deloma Nemčija, sporazuma niso dosegli. O tem bodo razpravo nadaljevali, za zdaj ni znano kdaj.

Srečanje se je vsekakor končalo s ploskanjem ministrov. Evropski komisar Paolo Gentiloni in italijanski finančni minister Roberto Gualtieri sta po zasedanju na Twitterju izrazila zadovoljstvo nad dogovorom.

Fiskalni sveženj v vrednosti približno 500 milijard evrov vključuje »tri varnostne mreže«: za delavce, za podjetja in za države. Glavna ovira na poti do dogovora so bila nesoglasja med Nizozemsko in Italijo glede pogojevanja pomoči. Naposled je povečini prevladal italijanski predlog. Previdnostna posojila iz ESM, za katere bo na voljo približno 240 milijard evrov za zdravstvo, zdravljenje ali preventivo v povezavi s krizo covida-19 bodo na voljo brez pogojev, za gospodarsko podporo pa ob minimalnih pogojih.

Države so tudi soglašale, da je potreben nov instrument v okviru večletnega proračuna EU. Za podrobnosti bodo počakali na usmeritve voditeljev članic unije. Med predlogi tega svežnja je tudi izdaja skupnih obveznic, za katere pa za zdaj ni skupnega soglasja.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo