Sobota, 22 februar 2020
Iskanje

Drugi primer remisije po okužbi z aidsom

Po presaditvi matičnih celic pri londonskem bolniku že poldrugo leto ne zaznavajo več prisotnosti virusa hiv

London |
5. mar. 2019 | 15:13
Dark Theme

Pri bolniku, ki je bil okužen z virusom hiv, po presaditvi matičnih celic ne zaznavajo več prisotnosti tega virusa, so sporočili zdravniki v znanstveni reviji Nature. Londonski bolnik, kot ga označujejo zdravniki, je že poldrugo leto v remisiji, vendar je še prezgodaj reči, da je ozdravljen, so poudarili. Po poročanju tujih tiskovnih agencij so bolniku presadili krvotvorne matične celice, ker ima eno od oblik raka limfnih žlez.

Darovalec matičnih celic ima sicer zelo redko gensko mutacijo, zaradi katere je imun na določene oblike virusa hiv. To je koristilo tudi bolniku, ki je prejel matične celice. Londonski bolnik je 16 mesecev po presaditvi opustil zdravila, ki zavirajo širjenje virusa, več kot poldrugo leto zatem pa pri njem še niso zaznali virusa hiv.

Podobna metoda zdravljenja se je prvič izkazala za uspešno leta 2007 v Berlinu. Američan Timothy Brown, ki so mu zaradi levkemije presadili kostni mozeg, po tveganem posegu ni bil več okužen z virusom hiv. Tudi pri njem je imel darovalec gensko mutacijo, zaradi katere je imun na določene oblike virusa hiv. »Z remisijo pri drugem bolniku po uporabi podobnega pristopa smo dokazali, da primer bolnika iz Berlina ni bil anomalija,« je poudaril eden od avtorjev članka v reviji Nature, profesor na univerzi v Cambridgeu Ravindra Gupta. Ob tem so Gupta in njegovi kolegi opozorili, da presaditev kostnega mozga, ki je tvegana in boleča, ne more biti splošno razširjena oblika zdravljenja okuženih s hivom. Bodo pa lahko znanstveniki po dveh tovrstnih uspešnih primerih zožili nabor primernih strategij zdravljenja.

Po svetu je okoli 37 milijonov okuženih z virusom hiv: med temi kakih 59 odstotkov bolezen nadzoruje z antiretrovirusno terapijo. Ta jim omogoča, da kljub okužbi normalno nadaljujejo življenje, a virus je pri njih še vedno prisoten. Zaradi zapletov, povezanih z okužbo s hivom, po podatkih AFP vsako leto umre skoraj milijon ljudi.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katero mesto naj bo evropska prestolnica kulture leta 2025?

13. feb. 2020 | 16:36
Kranj
Lendava
Ljubljana
Nova Gorica
Piran
Ptuj
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo