Torek, 26 maj 2020
Iskanje

Državni odlikovanji za Janka Kosa in Sergija Šlenca

Odlikovana tudi Ana Kranjc in Janez Gabrijelčič

11. jun. 2019 | 15:57
Dark Theme

Predsednik republike Borut Pahor je danes z zlatim redom za zasluge odlikoval literarnega zgodovinarja, teoretika, kritika, publicista in urednika Janka Kosa. Z redom za zasluge sta bila odlikovana Ana Kranjc in Janez Gabrijelčič, z medaljo za zasluge pa Sergij Šlenc.

Janko Kos je prejel zlati red za zasluge za izjemen znanstveni in kulturni opus ter za življenjsko delo na področju primerjalne književnosti, piše v utemeljitvi. Velja za enega utemeljiteljev komparativistike pri nas. S svojim znanstvenoraziskovalnim delom in željo po jasnem kategoriziranju je orisal duh časa, v katerem živimo, ter opredelil tokove in smeri, ki so oblikovali slovensko kulturo od postsocializma do postmodernizma.

Medaljo za zasluge pa je Pahor podelil Sergiju Šlencu za njegov izjemen prispevek k povezovanju med italijanskim in slovenskim narodom, predvsem na jezikovnem in literarnem področju. Šlenc je z italijansko-slovenskim in slovensko-italijanskim slovarjem zgradil trden in trajen most med slovensko in italijansko kulturo, so zapisali in je s prevodi v italijanščino pomembno prispeval k prepoznavnosti slovenske kulture v italijansko govorečem okolju.

Predsednik republike je podelil tudi dva reda za zasluge, in sicer Ani Kranjc za njen velik prispevek k razvoju izobraževanja odraslih v Sloveniji in drugje ter pri uveljavitvi Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje, ter Janezu Gabrijelčiču za zamisel o Rastoči knjigi in za njeno uveljavljanje pri nas in v tujini.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo