Sobota, 24 avgust 2019
Iskanje

Državni odlikovanji za Janka Kosa in Sergija Šlenca

Odlikovana tudi Ana Kranjc in Janez Gabrijelčič

11. jun. 2019 | 15:57
Dark Theme

Predsednik republike Borut Pahor je danes z zlatim redom za zasluge odlikoval literarnega zgodovinarja, teoretika, kritika, publicista in urednika Janka Kosa. Z redom za zasluge sta bila odlikovana Ana Kranjc in Janez Gabrijelčič, z medaljo za zasluge pa Sergij Šlenc.

Janko Kos je prejel zlati red za zasluge za izjemen znanstveni in kulturni opus ter za življenjsko delo na področju primerjalne književnosti, piše v utemeljitvi. Velja za enega utemeljiteljev komparativistike pri nas. S svojim znanstvenoraziskovalnim delom in željo po jasnem kategoriziranju je orisal duh časa, v katerem živimo, ter opredelil tokove in smeri, ki so oblikovali slovensko kulturo od postsocializma do postmodernizma.

Medaljo za zasluge pa je Pahor podelil Sergiju Šlencu za njegov izjemen prispevek k povezovanju med italijanskim in slovenskim narodom, predvsem na jezikovnem in literarnem področju. Šlenc je z italijansko-slovenskim in slovensko-italijanskim slovarjem zgradil trden in trajen most med slovensko in italijansko kulturo, so zapisali in je s prevodi v italijanščino pomembno prispeval k prepoznavnosti slovenske kulture v italijansko govorečem okolju.

Predsednik republike je podelil tudi dva reda za zasluge, in sicer Ani Kranjc za njen velik prispevek k razvoju izobraževanja odraslih v Sloveniji in drugje ter pri uveljavitvi Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje, ter Janezu Gabrijelčiču za zamisel o Rastoči knjigi in za njeno uveljavljanje pri nas in v tujini.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Se strinjate, da je zastava Slovenije tudi zastava Slovencev v Italiji?

25. jul. 2019 | 4:00
Da
Ne
Raje druga
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo