Torek, 11 avgust 2020
Iskanje

Dve slastni rižoti

132. recept naše kulinarične rubrike

1. avg. 2020 | 9:00
Dark Theme

Vsako soboto objavljamo na naši spletni strani www.primorski.eu kuharski recept našega nekdanjega kolege Ivana Fischerja. Ne gre za novost, temveč za elektronski ponatis kulinaričnega kotička, ki ga je Primorski dnevnik objavljal od pozne pomladi 2007 do jeseni leta 2011. Tako izvirnost receptov, kot tudi misli, ki spremljajo njihovo objavo, v celoti ohranjajo aktualnost in sporočilnost, spletna objava pa omogoča hkrati njihov hiter prenos v elektronski ali papirnati arhiv domače kuhinje.

Dobro branje!

Dve slastni rižoti

Leto se je spet zavrtelo okoli in božič je skoraj pred vrati. Tradicija za vigilijo narekuje rižoto s kaperocli in cvrte pašere, a kaj, ko mi niso všeč ne kaperocli, še manj pa pašere. Za tiste, ki jim tako kot meni, kaperocli in pašere niso všeč, predlagam dva recepta za drugačni rižoti, s škampi in bučkami in s sipo in njenim črnilom. Rižoto s sipinim črnilom doma ne bom mogel nikoli pripraviti, saj jo razen mene, ne je nihče.

Začnimo z rižoto s škampi.

Potrebujemo:

500 g svežih škampov (so dragi, ampak »semel in anno...«)

400 g riža za rižote (arborio, vialone nano, carnaroli)

3 manjše bučke

50 g masla

oljčno olje

1 l ribje juhe (tudi iz kocke)

strok česna

manjša čebula

kozarec suhega belega vina

peteršilj

sol in poper

Rižot s škampi <i>(foto: www.primochef.it)</i>
Rižot s škampi (foto: www.primochef.it)

Olje segrejemo in dodamo zelo na drobno sesekljano čebulo in prav tako na drobno sesekljan česen. Pražimo, dokler čebula ne postekleni, nikakor pa ne sme porjaveti. Dodamo na tanke kolobarje narezane bučke in vse skupaj pražimo na srednje močnem ognju. Ko so se bučke malo zmehčale, dodamo riž in pustimo, da se prepoji z oljem in tekočino, ki so jo pustile bučke. Prilijemo kozarec vina, premešamo in pustimo, da alkohol izpari. Počasi prilivamo juho in stalno mešamo, da se riž ne prismodi.

Škampe očistimo in jih vzamemo iz lupine ter jih dodamo v riž 5 minut prej, preden je kuhan »al dente«. Popramo in po potrebi solimo, juha, s katero smo riž zalivali, bi morala biti dovolj slana. Odstavimo, vmešamo maslo ali pa še nekaj oljčnega olja, potresemo s sesekljanim peteršiljem in posodo pokrijemo.

Počakamo nekaj minut, nato lahko rižoto ponudimo. Nobenega parmezana prosim, saj slednji ne sodi v morske jedi.

Za rižoto s sipami pa potrebujemo:

500 g očiščenih sip

400 g riža (glej prejšnji recept)

1 čebulo

2 stroka česna

žlico paradižnikovega koncentrata

kozarec belega vina

sipino črnilo (če vam sipe očistijo v ribarnici jim naročite naj vam shranijo mehurček s črnilom)

oljčno olje

peteršilj

sol in poper

Rižot s sipami <i>(foto: www.cucinareconamc.info)</i>
Rižot s sipami (foto: www.cucinareconamc.info)

V kozici pražimo na drobno sesekljano čebulo in spet počakamo, da postekleni. Dodamo strt česen in na trakove narezane sipe, paradižnikov koncentrat in previdno solimo, dušimo nekaj minut in prilijemo vodo. Dušimo, dokler se sipa ne omehča. Dodamo riž, premešamo, pustimo, da vpije tekočino, nato dodamo vino in spet počakamo, da alkohol izpari. Postopoma prilivamo juho, ki smo jo pripravili iz jušne kocke, dokler riž ni skuhan. Dve minuti prej, preden je riž nared, dodamo še črnilo in dobro premešamo. Na koncu potresemo s sesekljanim svežim peteršiljem.

Dober tek!

Ivan Fischer

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo