Četrtek, 18 avgust 2022
Iskanje

FJK se bo morda izognila oranžni barvi

Mnogo bo odvisno od obnašanja posameznikov in cepljenja, meni vodja svetovalne skupine za covid-19 v deželni vladi Fabio Barbone

FJK |
4. dec. 2021 | 12:55
Dark Theme

Četrti val pandemije z novim koronavirusom v FJK je po vsej verjetnosti blizu svojega viška, krivulja naj bi se začela počasi obračati. Dežela FJK naj bi se zato verjetno izognila uvrstitvi na oranžni seznam, je povedal na današnji tiskovni konferenci vodja svetovalne skupine za covid-19 v deželni vladi Fabio Barbone. V vzhodnoevropskih državah je stanje še vedno zaskrbljujoče, toda se četrti val postopno širi na zahod. Furlanija - Julijska krajina je bolje kljubovala pandemiji zaradi cepilne kampanje, je menil Barbone, nižji odstotek precepljenih v primerjavi z državnimi povprečji, pa se z izjemo Trsta postopno izravnava.

Zasedenost postelj na covidnih oddelkih v bolnišnicah FJK je v primerjavi z istim obdobjem lanskega leta manj kot polovična, na oddelkih za intenzivno nego pa polovična. Gre za dokaz učinkovitosti cepiva, ki občutno zmanjšuje predvsem tveganje za hujšo obliko bolezni. Še pomembnejši pa je podatek o smrtnosti, saj je letos umrla le približno tretjina covidnih bolnikov v primerjavi z lanskim številom, je izpostavil Barbone. »Upajmo, da bo v prihodnjih dneh epidemiološka krivulja začela postopno padati,« je zaključil, »za kar pa bosta odločilna obnašanje posameznikov in cepljenje«.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava