Torek, 10 december 2019
Iskanje

Francija stopnjuje politični pritisk na Brazilijo

Zaradi požarov v amazonskem pragozdu

Pariz |
23. avg. 2019 | 16:25
Dark Theme

Francoska vlada je potrdila, da bo zaradi okoljske politike brazilskega predsednika Jaira Bolsonara nasprotovala trgovinskemu sporazumu, ki ga je EU sklenila z državami južnoameriškega trgovinskega bloka Mercosur. Predlog francoskega predsednika Emmanuela Macrona o razpravi o požarih v amazonskem pragozdu na vrhu G7 medtem dobiva vse več podpore. Iz Macronovega urada so danes sporočili, da francoski predsednik dvomi v iskrenost Bolsonarovih okoljevarstvenih zavez. »Glede na odnos Brazilije v preteklih dneh lahko predsednik sklepa le, da mu je predsednik Bolsonaro na junijskem vrhu G20 v Osaki lagal,« so zapisali.

Bolsonaro je takrat izrazil po mnenju analitikov presenetljive okoljske ambicije glede na to, da je večkrat izkazal dvom v trditve o podnebnih spremembah in med drugim napovedal spodbujanje kmetijstva na račun izčrpavanja okolja.

Po uradnih podatkih je letos v Braziliji izbruhnilo skoraj 73.000 gozdnih požarov, kar je največ po letu 2013 oz. kar 83 odstotkov več kot lani. Več kot polovica jih je zagorelo v amazonskem pragozdu. Kako velik je obseg požarov trenutno, ni jasno, je pa gost dim v minulih dneh prekril več mest, vključno z več kot 2000 kilometrov oddaljeno metropolo Sao Paolo, ki se je v ponedeljek zato sredi dneva znašla v temi.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katero od naslednjih smučišč vam je najljubše?

27. nov. 2019 | 17:10
Trbiž
Na Žlebeh
Mokrine
Krvavec
Kranjska Gora
Zoncolan
Piancavallo
Forni di Sopra
Cerkno
Drugo
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo