Sobota, 07 december 2019
Iskanje

Hrvati strožji od Slovencev, Italijani pa najbolj

Primerjava kazni za prometne prekrške v treh državah

Trst |
8. avg. 2019 | 8:12
Dark Theme

Na Hrvaškem od 1. avgusta veljajo strožje kazni za prometne prekrške, kar vzbuja vtis, da je srečanje s policisti južno od Dragonje najmanj prijetno. A primerjava kazni, ki jih urejajo zakoni v Italiji, Sloveniji in na Hrvaškem, kaže, da so Hrvati resda strožji od Slovencev, a za mnoge prekrške precej prizanesljivejši od Italijanov.

Za uporabo mobitela med vožnjo te v Sloveniji po Zakonu o pravilih cestnega prometa kaznujejo s 120 evri, medtem ko te na Hrvaškem ta prekršek stane 135 evrov. Bistveno ostrejše je sankcioniranje v Italiji, kjer se kazen suče od 160 do 641 evrov, predvidena pa je tudi prepoved vožnje do treh mesecev v primeru, da v dobi dveh let prekršek ponoviš.

Tudi za vožnjo v vinjenem stanju so razlike dokaj opazne. V Sloveniji je odvzem vozniškega dovoljenja z 18 kazenskimi točkami predviden le če alkotest izpiše 0,52 mg alkohola na liter krvi, v Italiji pa si za nekaj mesecev ob vozniško že ob manjši količini zaužitega alkohola, pri čemer se kazen poostri ob prekršku v nočnih urah.

Je pa zanimivo, da so Italijani v primerjavi s Slovenci in Hrvati nekoliko prizanesljivejši pri kaznovanju prehitre vožnje.

Več v današnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katero od naslednjih smučišč vam je najljubše?

27. nov. 2019 | 17:10
Trbiž
Na Žlebeh
Mokrine
Krvavec
Kranjska Gora
Zoncolan
Piancavallo
Forni di Sopra
Cerkno
Drugo
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo