Torek, 07 december 2021
Iskanje

Huda trenja v italijanski manjšini

Predsednik Italijanske unije Tremul kritičen do poslanca Žiže

Istra |
26. nov. 2021 | 7:33
Dark Theme

»Prav je, da poslanec italijanske narodnosti Felice Žiža sodeluje z vlado, sporazumi, ki jih sklepa z vlado Janeza Janše pa morajo biti javni in pregledni, kar se žal ne dogaja.« Takole se Maurizio Tremul, predsednik Italijanske unije (IU), krovne zveze Italijanov v Sloveniji in Hrvaški, javno ograjuje od stališč in korakov poslanca Žiže, ki je s kolegom madžarske narodnosti Ferencom Horvathom z aktualno vlado podpisal dogovor o ukrepih v korist obeh manjšin.

Takšno zadržanje dveh poslancev narodnih skupnosti po Tremulovi oceni ustvarja v slovenskem javnem mnenju stereotipe in predsodke, ki vodijo do nezaupanja, sovražnosti, nerazumevanja in izkoriščanja avtohtonih narodnih skupnosti v politične namene. Predsednik IU je prepričan, da se tudi v italijanski manjšini v Sloveniji širijo dvomi in pomisleki nad stališči poslanca Žiže, zlasti nad »tajnimi sporazumi«. Ti morajo sloneti na ukrepih v dobrobit italijanske skupnosti, obenem pa morajo zajemati tudi projekte v dobro celotnega narodnostno mešanega ozemlja, katerega sestavni del je italijanska skupnost.

Žiža je v intervjuju za Primorske novice, ki ga je povzel naš dnevnik, podčrtal, da je Janševa vlada korektna do italijanske in madžarske skupnosti, vloga jezička na tehtnici pa je zanj nehvaležna, čeprav v večini primerih glasuje z vlado. Dodal je, da sta s Horvathom lanskega marca podprla Janševo vlado, njuna glasova pa takrat nista bila odločilna.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Proti covidu-19 se bodo po zeleni luči, ki sta jo prižgali evropska in italijanska agencija za zdravila EMA in AIFA, kmalu lahko cepili otroci med 5. in 11. letom starosti. Cepljenje otrok:

3. dec. 2021 | 17:20
Popolnoma zagovarjam
Delno zagovarjam
Delno odklanjam
Popolnoma odklanjam
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo