Petek, 29 maj 2020
Iskanje

Istra ni srbsko-hrvaška

Opravičilo RAI v zvezi s televizijsko oddajo L’Eredità

Rim |
6. apr. 2020 | 12:54
Dark Theme

Družba RAI se je javno opravičila zaradi zgodovinske netočnosti v popularni televizijski oddaji L’eredità, ki jo vodi Flavio Insinna. Slednji je nekega tekmovalca vprašal kako se imenuje »srbsko-hrvaški polotok, ki ga je Italija osvojila po prvi svetovni vojni«. Vprašanje, ki se je nanašalo na Istro, je sprožilo proteste, o dogodku je obširno in kritično poročal tudi reški dnevnik v italijanskem jeziku La Voce del popolo. Posebno oster je bil Franco Papetti, predsednik združenja Rečanov v svetu, ki je Insinno in voditelje priljubljene TV oddaje opozoril, da Italija ni osvojila Istre po prvi svetovni vojni, temveč jo je dobila na osnovi mednarodnih pogodb, pred vojno pa je polotok itak pripadel Avstro-Ogrski monarhiji. Protestiralo je tudi ezulsko združenje Venezia Giulia-Dalmazia.

Uredništvo L’Eredità se, kot rečeno, opravičuje za napako, Insinna pa ni hotel žaliti tistih, piše v opravičilu, ki se v Istri vsakodnevno prizadevajo za ohranitev italijanske kulture ter jezika. Vprašanje se je nanašalo na dejstvo, da je glavnina Istre sestavni del Hrvaške, po pomoti pa so dodali srbsko-hrvaško naravo polotoka, beremo še v opravičilu RAI.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo