Ponedeljek, 20 januar 2020
Iskanje

Istrski begunec dosmrtni senator?

Odločitev pripada italijanskemu predsedniku Sergiu Mattarelli

Rim |
12. apr. 2019 | 6:25
Dark Theme

Ustavodajna skupščina je namenila veliko razprav dosmrtnim senatorjem in vlogi predsednika republike pri njihovem imenovanju. V ustavo so na koncu zapisali da so dosmrtni senatorji nekdanji predsedniki republike, vsak predsednik pa lahko imenuje pet državljanov, »ki so domovino počastili z zelo visokimi zaslugami na področju sociale, znanosti, umetnosti in književnosti.«

To bo italijanski predsednik Sergio Mattarella moral upoštevati, ko bo, če sploh bo, proučil možnost imenovanja istrskega begunca za dosmrtnega senatorja. Predlog, ki ga je iznesel znani novinar Toni Capuozzo, je doživel podporo ezulske zveze ANVGD in poslancev Forza Italia iz FJK Sandre Savino, Roberta Novellija in Guida Germana Petterina, proti pa je ezulsko združenje Unione degli istriani, ki daje prednost preklicu italijanskega državnega odlikovanja pokojnemu predsedniku SFRJ Titu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katera beseda je v letu 2019 najbolj zaznamovala slovensko narodno skupnost v Italiji?

14. jan. 2020 | 17:00
Defibrilator
Jezik
Migranti
Narodni dom
Paritetni odbor
Predsednica
Predstavništvo
Ravnatelj
Stadion
Strelišče
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo