Sobota, 11 julij 2020
Iskanje

Italija v rokah Mattarelle (in strank)

Danes popoldne že prva posvetovanja za morebitno novo vlado

Rim |
21. avg. 2019 | 8:21
Dark Theme

Po sinočnjem formalnem odstopu predsednika Giuseppeja Conteja in njegove vlade bo predsednik republike Sergio Mattarella že danes popoldne začel posvetovanja za sestavo morebitne nove vlade. Mattarella je pred zelo težko nalogo, saj trenutno (še) ni na obzorju novega vladnega zavezništva, zato je možnost predčasnih volitev precej konkretna, ni pa edina pot za izhod iz te zelo zapletene vladne krize. Če ne bo pogojev za politično vlado, bo vsekakor Mattarella odprl pot t.i. institucionalni vladi, ki bo izpeljala volitve.

Gotovo je, da državni poglavar ne bo pritiskal za takšno ali drugačno rešitev, ampak bo kočljivo zadevo prepustil strankam, ki so sedaj postavljene pred veliko odgovornostjo. Če bo prišlo do predčasnih volitev, bodo italijanski volilke in volilci, kot v vsem povojnem času, znova izvolili 315 senatorjev in 630 poslancev. To pomeni, da bi padel v vodo ustavni zakon o zmanjšanju števila parlamentarcev, ki bi - tako kot je bil zastavljen - zelo škodil slovenski manjšini. V primeru oblikovanja nove politične vlade, pa bo zmanjšanje števila parlamentarcev najbrž spet na dnevnem redu ...

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo