Sobota, 27 februar 2021
Iskanje

Italijanska politika me je razočarala

Predsednik Pavšič ob izteku mandata na čelu Slovensko kulturne gospodarske zveze. Njen predsednik je celih 23 let, položaj prepušča zdaj drugim

Trst |
7. mar. 2019 | 7:10
Dark Theme

Rudi Pavšič bo v soboto na kongresu v tržaškem Kulturnem domu še zadnjič nastopil kot predsednik Slovensko kulturne gospodarske zveze, ki jo je vodil celih 23 let.

V pogovoru za Primorski dnevnik je izpostavil točke, ki so po njegovem mnenju najbolj značilne za njegov mandat, to pa so težavno postavljanje na noge organizacijo po zlomu tržaške kreditne banke, sodelovanje pri oblikovanju zgodovinske odobritve zaščitnega zakona za Slovence v Italiji leta 2001, vzpostavitev odnosov med Italijo in poosamosvojitveno Slovenijo ter sodelovanje z drugo krovno organizacijo, Svetom slovenskih organizacij.

»V vseh teh dinamikah je bila SKGZ vedno prisotna. Naši pogledi so bili upoštevani,« je poudaril.

Sodelovanje s SSO je po njegovem mnenju neizogibno. »Ne verjamem, da obstaja v manjšini resna alternativa dogovarjanju med krovnima. In, kot veste, zagovarjam stališče, da bo to sodelovanje moralo prej ali slej pomeniti zlitje dveh krovnih v eno samo,« je med drugim dejal.

Pavšič zagovarja spremembe v manjšini, a s soglasjem, ne pa z vsiljevanjem. »Primer slabe politike je bil vsiljeni poskus združitve glasbenih šol,« je povedal.

Italijanska politika ga je razočarala. »Razočaran sem, da moramo vedno znova vlagati toliko truda za reševanje vprašanj, ki bi morala biti za funkcioniranje demokracije samoumevna. Še vedno so stvari nedorečene, tudi v glavah marsikaterega politika. Še doživljamo zdrse, kot je bila letos Bazovica, napetosti v Benečiji, nerazumevanje za vprašanje zastopanosti Slovencev v italijanskem parlamentu.

Kritičen je tudi so Slovenije. »Slovenske sogovornike vedno opozarjam, da Slovenija nima pravega odnosa ne do manjšine ne do svojega obmejnega prostora. Morala bi pospešiti investicije v svoje obmejne občine spodbujati medobčinske čezmejne mehanizme.

Ni se izognil niti vprašanju o postopku likvidacije finančne družbe KB 1909.

Celoten pogovor z Rudijem Pavšičem si preberite v današnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kaj mi pomeni 40-dnevni post?

17. feb. 2021 | 18:40
Zmernejše življenje
Zmernejše prehranjevanje
Odpoved alkoholu
Posta se ne držim
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo