Sobota, 18 januar 2020
Iskanje

Iz Abrucev zahvala Primorskemu dnevniku

Mestece Casoli na zemljevidu Evrope tudi po zaslugi našega dnevnika

Trst |
26. jun. 2019 | 9:15
Dark Theme

Zgodovinar Giuseppe Lorentini je včeraj v Trstu predstavil svojo knjigo L’ozio coatto (založba Ombre corte) o fašističnem taborišču v mestu Casoli v pokrajini Chieti. Spomin na taborišče je skoraj povsem zbledel, a Lorentini je v nekaj letih s temeljitim raziskovalnim delom in objavo bogatega gradiva na spletu dosegel, da je Casoli zdaj celo na evropskem seznamu krajev spomina. 25. aprila 2018 je Casoli obiskal tudi predsednik republike Sergio Mattarella, kar je bilo prvič, da je državni poglavar obiskal nekdanje fašistično taborišče.

Zgodovinar, ki živi v Nemčiji, se je zahvalil tudi Primorskemu dnevniku, ki je z lanskim poročanjem o odkritju spominske table v Casoliju slovensko javnost opozoril na skoraj pozabljeno zgodbo. Potomci slovenskih internirancev so se začeli zanimati za dokumente, ki jih hrani občina v Abrucih, Lorentini pa je navezal več stikov s Slovenci. Prepletanje je obrodilo odločitev o prevodu v italijanščino slovenskega dela Internatitis (Goriška Mohorjeva družba, 1974). Gre za spomine nekdanjega interniranca Fortunata Mikuletiča, ki jih je likovno opremil sotrpin Ljubo Ravnikar.

Več v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katera beseda je v letu 2019 najbolj zaznamovala slovensko narodno skupnost v Italiji?

14. jan. 2020 | 17:00
Defibrilator
Jezik
Migranti
Narodni dom
Paritetni odbor
Predsednica
Predstavništvo
Ravnatelj
Stadion
Strelišče
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo