Petek, 18 oktober 2019
Iskanje

Izjema po meri Slovencev

Deželna vlada je sprejela predlog reforme lokalne samouprave, v kateri je tudi varovalo za slovensko manjšino

FJK |
11. okt. 2019 | 16:36
Dark Theme

Vlada Furlanije - Julijske krajine je na današnji seji odobrila predlog o reformi lokalne samouprave. V njeni srži je ukinitev medobčinskih zvez in določilo, da se lahko občine prostovoljno povežejo med sabo pri nudenju storitev ali vodenju služb.

Na vprašanje Primorskega dnevnika, ali se bodo v skupnost lahko povezale tudi občine, ki ne mejijo med sabo, je Roberti dejal, da so pri pripravi zakonskega predloga po posvetu s stranko Slovenske skupnosti dopustili nekaj prožnosti.

»Imeli smo v mislih primer Števerjana,« je povedal Roberti. V predlogu zato piše, da se morajo med sabo povezati občine, ki mejijo med sabo, ko je to mogoče. Določilo zato dopušča možnost, da se na primer Dolina poveže z Repentabrom, četudi med njima teče območje Trsta, ali da se Števerjan poveže s Sovodnjami preko Gorice. Je pa Roberti zavrnil možnost, da bi se ustanavljale skupnosti, katerih zemljevid bi spominjal na »leopardje krzno«. To pomeni, da bo najbrž izjemoma dovoljena skupnost občin, ki tvorijo pretrgano območje, a v meji razumne geografske bližine.

Predlog, ki ga je novinarjem predstavil član vlade Pierpaolo Roberti, bodo rešetali še v deželnem svetu. Pričakovati je, da bo dokončno izglasovan konec tega leta ali v začetku prihodnjega.

Več v jutrišnjem Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo