Sreda, 23 september 2020
Iskanje

Južna Tirolska za zgled Sloveniji in FJK

Bocenski študenti in dijaki lahko prehajajo mejo z Avstrijo, obravnavajo jih kot čezmejne delavce

14. maj. 2020 | 16:23
Dark Theme

Italijanski državljani, ki obiskujejo univerze v Avstriji, lahko prečkajo italijansko-avstrijsko mejo le z osebnim dokumentom in univerzitetno izkaznico, torej brez zdravstvenih dokumentov in zlasti brez karantene. Formalno so izenačeni čezmejnim delavcem (t. i. dnevnim migrantom), ki so v glavnem italijanski državljani, zaposleni na avstrijskem Tirolskem. Bocenski pokrajinski odbornik Philip Achammer, ki je podpisal tozadevni dogovor z avstrijskim zveznim šolskim ministrom Heinzom Fassmanom, upa, da bodo enak sporazum v prihodnjih dneh razširili še na južnotirolske višješolce, ki študirajo predvsem v Innsbrucku, a tudi v drugih avstrijskih mestih. Veliko zaslug za dogovor nosi združenje južnotirolskih študentov Sh/Asus, ki pozdravlja dogovor med Bocnom in Dunajem.

Takšen ali podoben dogovor (morda s soudeležbo Dežele FJK, ki sicer ni pristojna za mejo, a tudi Bocen ne) bi bil potreben tudi za študente, dijake in učence iz našega zamejstva. V Sloveniji se namreč pripravljajo na odprtje vrtcev in šol (ponedeljek, 18. maja), študenti, dijaki in učenci iz zamejstva pa so v zelo kočljivem položaju, saj jih odlok slovenske vlade (še) ne uvršča med tiste, ki jim je dovoljeno prečkati mejo z Italijo. Slovensko ministrstvo za izobraževanje je sicer ministrstvu za zdravje posredovalo predlog za to, da bi osebam, ki se izobražujejo v Sloveniji, dovolili prehod meje, prav tako njihovim staršem oz. osebam, ki jih v šolo prevažajo, zaenkrat pa še ni znano, če je bil predlog sprejet.

Na vseh slovenskih fakultetah in visokih šolah študira približno 300 študentov iz Italije.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ali menite, da bi morala biti uporaba zaščitne maske v razredih med poukom obvezna:

1. sep. 2020 | 18:00
Da
Da, samo po 14. letu
Ne
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo