Torek, 10 december 2019
Iskanje

Kaj čaka slovensko manjšino?

Conte v poslanski zbornici potrdil zmanjšanje števila parlamentarcev

Rim |
9. sep. 2019 | 14:25
Dark Theme

Predsednik Giuseppe Conte je med današnjo predstavitvijo programa nove italijanske vlade v poslanski zbornici napovedal, da bodo poslanci v kratkem dokončno odobrili ustavni zakon o zmanjšanju števila parlamentarcev (senat bo po novem imel 200 senatorjev namesto sedanjih 315, zbornica 400 namesto 630). Conte je dodal, da je vzporedno s tem v pripravi tudi nov volilni zakon, ki bo spoštoval ustavna načela in ozemeljske posebnosti Italije. Premier ni pojasnil, kaj je s tem imel v mislih.

Zmanjšanje števila parlamentarcev brez ustreznih zakonskih »varovalk« bi močno prizadelo slovensko manjšino, ki bi tvegala, da ostane brez senatorja ali poslanca. Zakona o zmanjšanju števila parlamentarcev ne bodo spremenili, zato bo usoda parlamentarca slovenske narodnosti najbrž odvisna od nove volilne zakonodaje, če bo seveda sploh odobrena. Nov zakon naj bi bil proporcionalen, ni izključeno, da bodo v tem primeru spet uvedli preference. Z osebnimi preferencami sta bila doslej v Rim od Slovencev izvoljena le komunista Marija Bernetič in Albin Skerk.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katero od naslednjih smučišč vam je najljubše?

27. nov. 2019 | 17:10
Trbiž
Na Žlebeh
Mokrine
Krvavec
Kranjska Gora
Zoncolan
Piancavallo
Forni di Sopra
Cerkno
Drugo
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo