Nedelja, 15 september 2019
Iskanje

Kaj si želi slovenska manjšina?

Vprašanja in dileme o italijanski vladni krizi

Trst |
23. avg. 2019 | 12:06
Dark Theme

Južni Tirolci, ki - kljub velikim spremembam zadnjih let - še vedno večinsko glasujejo za Južnotirolsko ljudsko stranko (SVP), niso bili nikoli naklonjeni vladnim krizam in predčasnim volitvam. In to niti v časih, ko so bile v Italiji na oblasti njim nenaklonjene desno usmerjene vlade. »Mi v Rimu potrebujemo sogovornika, s katerim se moramo pogajati in dogovarjati, čeprav večkrat ni naš prijatelj,« je v pogovoru za Primorski dnevnik pred mnogimi leti dejal zgodovinski vodja SVP Silvius Magnago.

Slovenska manjšina je povsem druga zgodba, sam pojem »manjšinskih interesov« pa je pri nas zelo težko opredeljiv in oprijemljiv. Če vprašaš slovenske volivce Demokratske stranke, kaj si mislijo o tej vladni krizi, boš dobil različne odgovore: nekateri so za zavezništvo z Gibanjem 5 zvezd, drugi za volitve. Podobno razmišljajo v levih strankah in v G5Z, slovenski ligaši pa ti bodo odgovorili, da je treba spet na volišča. V Slovenski skupnosti najbrž prevladujejo mešani občutki, če sodimo po usmeritvi tajnika Igorja Gabrovca, pa stranka ni naklonjena predčasnim volitvam.

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

V katerem jeziku najraje prebirate knjige?

28. avg. 2019 | 17:38
V slovenščini
V italijanščini
V slovenščini in italijanščini
V drugih jezikih
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo