Nedelja, 31 maj 2020
Iskanje

Kako do kakovostnega preskoka šole manjšine

Pogovor z Igorjem Giacominijem, vodjo Urada za slovenske šole pri Deželnem šolskem uradu FJK

FJK |
3. sep. 2019 | 10:18
Dark Theme

S prvim septembrom se je uradno začelo novo šolsko leto. V kratkem bodo oživeli tudi razredi slovenskih šol v Italiji. Danes pa se v Trstu začenja jesenski seminar za učni kader na vseh vzgojnih stopnjah, na katerega vabi slovensko ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, oblikujeta pa ga slovenski republiški zavod za šolstvo in Urad za slovenske šole pri Deželnem šolskem uradu Furlanije Julijske krajine (FJK). S šolsko problematiko bo torej prežeto tudi septembrsko pisanje Primorskega dnevnika.

Vodja Urada za slovenske šole pri Deželnem šolskem uradu FJK Igor Giacomini je v daljšem intervjuju, ki ga objavljamo danes, med drugim spregovoril o pridobitvi novih ravnateljev s slovenskim natečajem ter o pomanjkanju kadra. Govor je bil tudi o natečaju za vodje uprav, ki bo jeseni ali pozimi, o diferenciaciji pouka glede na jezikovne kompetence otrok in o vprašanju slovenščine na italijanskih šolah. Med obravnavanimi temami pa so med drugim tudi pobuda o trijezični šoli v Kanalski dolini, Sindikat slovenske šole, šolska avtonomija in racionalizacija oz. združevanje šol.

Intervju si lahko v celoti preberete v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo